Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

120 ezren a bécsi melegfelvonuláson

Mintegy százhúszezren vettek részt a július 4-én, szombaton Bécsben rendezett Szivárvány-parádén (Regenbogen Parade), a bécsi melegfelvonuláson. Az egyik osztrák kormánypárt és az ellenzék is saját kocsival vett részt a meneten. A rendezvényen több tucat magyar felvonuló is részt vett, a Budapest Pride képviseletében.

Idén tizennegyedik alkalommal rendezték meg az osztrák fővárosban a felvonulást, több mint ötven szervezet, politikusok és osztrák hírességek részvételével. A belvároson körbevonuló békés, jó hangulatú menetben ebben az évben is részt vett az egyik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az ellenzéki Zöldek egy-egy kocsija is.

A bécsi Pride-ra kis magyar küldöttség is indult. A Háttér Társaság a Melegekért által indított egy nagy és egy kis busz utasai reggel fél nyolckor indultak Budapestről és a déli órákban értek Bécsbe, a Burg közelébe. A magyar csapat rövid városnézés után érkezett a népszerű osztrák zeneszerző, Johann Strauss szobrának is otthont adó Stadtparkhoz. De mint Bécsben kiderül sok más magyar is eljött a színes, vidám, karneváli felvonulásra felszabadultan ünnepelni.

A rendkívül népes menet délután 14 órakor indult a Stadtpark mellől. A szervezők becslése szerint mintegy 120 ezren vehettek részt a meneten. A felvonulók általában csoportokban, különböző szervezetek, szórakozóhelyek táblái alatt vonultak, mint például a főszervező HOSI Wien kamionja és csoportja, az AIDS-Hilfe, vagy a Queer Üzletasszonyok Szervezete. A menetben - a magyar felvonuláshoz képest - jóval több feldíszített kamion haladt és Stonewall szellemének megfelelően számos transzvesztita is felvonult. A színes, feltűnő felvonulást számos újságíró és fotós követte figyelemmel, és népes közönség követte végig. Fiatalok, idősek, családosok, többen kisgyerekkel (akiket nem féltettek) kísérték figyelemmel a menetet, rendőrökre szinte egyáltalán nem volt szükség. A nézők részt vettek az "ünneplésben", a buli-hangulatban. A Pride-ot kifogásoló megmozdulás, ellentűntetés nem volt.

A menetben több híresség is felvonult. Ott voltak kamionokon az SPÖ és a Zöldek képviselői, Kurt Krickler, a HOSI-Wien volt, és Christian Högl jelenlegi elnöke, valamint Alfons Haider, az ORF osztrák köztévé népszerű, nyíltan meleg műsorvezetője.

A felvonulás útvonala a Ringen, vagyis az osztrák főváros "Nagykörútján" haladt, majd az Uraniánál ráfordult a Duna-csatorna menti útra. Ezután visszakanyarodott a Ringre, és a Votivskirche, valamint a szivárvány-lobogós Parlament érintésével mintegy 3,5 óra után jutott a Schwarzenberger Platzra. A végállomáson koncertek és beszédek várták a résztvevőket este 10 óráig. A HOSI-Wien logójával díszített színpadon öt, számunkra teljesen ismeretlen osztrák együttes lépett fel, s a fellépők között hangzottak el a beszédek és a transzvesztita konferanszié átkötő szövegei.

A menetben külön csoportban, a 32. szám alatt vettek részt a magyar felvonulók, a Budapest Pride molinója mögött. A több tucat magyar résztvevő piros-fehér-zöld zászló alatt vonult fel a budapesti Meleg Méltóság Menet főszervezőinek vezetésével. Számos alkalommal valóságos üdvrivalgást váltott ki a helyiekben a Budapest Pride-felirat, vagy a magyar zászló látványa. Többek támogatásukról biztosították a magyar felvonulókat és számos kedves - magyar - szóval köszöntötték őket.

A felvonulást követő színpadi beszédekben többen - köztük a két párt szónokai is - az azonos neműek élettársi kapcsolatának jogi elismerése mellett foglaltak állást. A téma már hosszabb ideje napirenden van Ausztriában. Hazánkhoz hasonlóan a parlament elé került a bejegyzett élettárai kapcsolatról szóló törvény, ám az a belpolitikai helyzet változása miatt lekerült a napirendről.


Az idei parádé résztvevői két évfordulót is ünnepeltek. Megemlékeztek a Stonewall-lázadás 40. évfordulójáról, amikor 1969. június 28-án a new york-i Stonewall Inn nevű melegbárban a szórakozók megunták a rendőrök állandó zaklatását, és visszavágtak a rendőröknek. A másik évforduló a bécsi melegjogi mozgalomhoz fűződik, ugyanis harminc éve alapították a legrégebbi osztrák meleg szervezetet, a felvonulás egyik főszervezőjét, a HOSI Wien-t.

A színpadon a résztvevők este háromnegyed hét körül meghallgathatták a Budapest Pride szervezőinek képviseletében Steigler Sándor és Nagy Szilvia kurátorokat, akik beszédükben azt kérték a résztvevőktől, hogy lehetőség szerint minél nagyobb számban jöjjenek szeptember 5-én Budapestre is felvonulni. Elhangozhatott magyarul és németül a 14. LMBT Fesztivál programja. Steigler Sándor, a kuratórium elnöke a műsorvezető kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy idén a rendőrség megígérte: távol tartja a menettől a szélsőségeseket. Az osztrák szervezők később támogatásukról biztosították a magyar szervezőket, és kijelentették, hogy több buszt is indítanak Bécsből a szeptemberi magyar Meleg Méltóság Menetre.

Hanzli Péter

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.