Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Elhunyt Dr. Joel Weisman AIDS-kutató

Los Angelesben szombaton elhunyt Joel Weisman orvos, a korai HIV/AIDS-kutatások egyik meghatározó figurája, a későbbi Sherman Oaks munkatársa, aki 1980-tól foglalkozott a hirtelen felbukkant, pusztító vírus kutatásával. 66 éves volt.

Weisman azon kevés, elismert, nyíltan meleg orvos közé tartozott, akik közel három évtizeddel ezelőtt rájöttek, hogy három férfi beteg - mindhármuk homoszexuális - hasonló tünetektől szenved (drasztikus súlycsökkenés, tüdőgyulladás, és láz), s úgy gondolták, hogy az esetek között összefüggés lehet. 1981-ben Martin S. Gottlieb immunrendszer-kutatóval együtt jelentették meg írásukat a témáról a Morbidity and Mortality Weekly Report című szakmai folyóiratban, jelezve ezzel az AIDS-járvány hivatalos kezdetét. A két orvos ekkori tanulmánya már több beteg diagnózisa alapján készült, s a betegek közül öt hamarosan el is hunyt.

A jelentés elkészültének időpontjában világszerte már 618 fertőzöttről voltak információk. Dr. Weisman hamar a HIV-fertőzöttek jogainak védőjévé lépett elő. 1983-ban ő lett az AIDS Project Los Angeles alapító elnöke. Munkájával döntő szerepet játszott abban, hogy a HIV-vírussal fertőzöttek egyre több segítő szolgáltatáshoz tudjanak hozzá jutni.

Weisman is segített felállítani és elindítani az ország első AIDS-specifikus kórházi egységét, a Sherman Oaks Kórház és Egészségügyi Központot. Később pénzügyileg is finanszírozta az AIDS-kutatásokat. Az ezzel foglalkozó amFAR nevű szervezet elnöke volt 1988 és 1992 között.

Dr. Mervyn Silverman, aki 1986 és 1996 között volt munkatársa az amFAR-nél, a haláleset kapcsán méltatta Dr. Weisman érdemeit. Szerinte kollégája, az egyik legfontosabb jogvédő volt az AIDS-járvány korai szakaszában. "Nagyon gondoskodó, nagyon együtt érző volt, nem csak a meleg közösségen, hanem az orvosi szakmán belül is" - nyilatkozta róla Silverman. Kutatásai során nem az érdekelte, hogy ő legyen a reflektorfényben, hanem csak a segítés, a pusztító kór elleni hatékony fellépés érdekelte.

A halálesetről a Los Angeles Times adott hírt. A beszámolóban többek közt az állt, hogy a 66 esztendős orvos otthon halt meg, szívelégtelenség következtében. Élettársa, Bill Hutton ápolta betegsége néhány hónapja alatt, akivel 17 éve éltek együtt. Számos kutatóintézet és kórház, így az említett amFAR, az AIDS Project Los Angeles, valamint a Kansas-i University of Medicine and Biosciences College of Osteopathic Medicine saját halottjának tekinti.

Hanzli Péter

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.