Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Elton John és David Furnish örökbe fogadna

A népszerű, nyíltan meleg angol énekes, Elton John és élettársa, David Furnish egy 14 hónapos gyermeket szeretne örökbe fogadni Ukrajnában, akivel egy árvaházban találkoztak – tájékoztatott róla a nemzetközi sajtó. Ukrajnában azonban nincs erre lehetőség, mivel csak ellenkező nemű házaspárok fogadhatnak örökbe – figyelmeztettek az ukrán illetékesek.

Elton John és társa, David Furnish egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy magukhoz kívánják venni az alig egy éves Lev nevű kisfiút. Úgy találkoztak a kisgyerekkel, hogy részt vettek egy, Elton John AIDS-alapítványa által szervezett jótékonysági eseményen, s így jutottak abba az árvaházba, ahol az AIDS-vírusban elhunyt szülők gyermekei laknak. Elton John nem először járt a posztszovjet köztársaságban. 2007-ben, például ingyenes koncertet adott több tízezer néző előtt Kijev főterén, hogy felhívják a figyelmet az AIDS veszélyeire.

„David és én mindig beszélgettünk az örökbefogadásról, David szeretett volna adoptálni, én pedig korábban mindig azt mondtam, hogy nem szeretnék, mert én már 62 éves vagyok, és azt gondolom, hogy a sok utazás és az életvitelem miatt nem lenne helyes dolog gyermeket örökbe fogadni” – mondta az énekes. „De miután megláttam Lev-et, már szeretném őt örökbe fogadni” – tette hozzá. „Ellopta az én szívemet és ellopta David szívét is, és csodálatos lenne, ha otthon lenne, velünk.”

A kérdés azonban meglehetősen bonyolult, mind az angol, mind az ukrán szabályozás miatt. Nagy-Britanniában a külföldi örökbefogadás az egyik legkomplikáltabb jogi eljárás, mely akár két évig is elhúzódhat, és a költsége sem elhanyagolható, bár Elton John és társa a húszezer eurót valószínűleg ki tudnák fizetni. Az eljárás során ezen kívül azt is figyelembe veszik, hogy milyen korú az örökbe fogadni szándékozó személy, ám az énekes 62 éves múlt, s a nyugdíjkorhatárt átlépő személy nem fogadhat örökbe. 46 éves társa, David Furnish ellenben – egyedül – igen.

Az AFP hírügynökség arról is beszámolt, hogy a sajtótájékoztató után nem sokkal nyilatkoztak a kérdésben illetékes ukrán családügyi minisztérium képviselői, akik megerősítették azt, hogy Elton John és David Furnish nem fogadhatják örökbe Lev-et. Ukrajnában ugyanis a jelenleg hatályos szabályok szerint külföldiek csak akkor fogadhatnak örökbe, ha házaspárok. S a meleg házasságokat nem fogadják el Ukrajnában – nyilatkozta a minisztériumtól Ljudmila Balym, az örökbefogadási ügyosztály helyettes vezetője. Ezen kívül azt is elárulta, hogy az énekes és párja a helyi életkori szabályoknak sem felel meg: Ukrajnában ugyanis az örökbefogadás életkori határa 45 év.

fotó: celebrity-gossip.net

GayBatman

2020. 08. 09. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.