Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Ír sportoló coming out-ja

Újabb nagy hatású „előbújás” történt a sport világában: Donal Og Cusac, a háromszoros ír nemzeti sportbajnok coming out-olt, s egész Írország megdöbbent, ám a kezdeti reakciók után úgy tűnik, a többség jól fogadta a bejelentést. A 32 éves sportoló a szigetországban évszázados múltra visszatekintő csapatjáték, a hurling egyik legnépszerűbb játékosa "Bármi is történjen..." című önéletrajzi könyvében fedte fel titkát.

Könyvében így emlékezik vissza a sportoló tinédzserévei zűrzavaros időszakára: „Megpróbáltam randizni lányokkal, hogy meglássam, hogyan érzek irántuk. Találkozgattam szép lányokkal, kedves lányokkal, de nem mozgatott meg bennem semmit. Valami másra vágytam. A férfiaktól érzelmileg többet kaptam. Ez mindig így volt. Ez most is így van. Tudom, hogy más vagyok, mint a többi ember, de csak ebben az egy dologban. Bármi is a véleményük rólam, arról, aki vagyok, én mindig is elfogadtam így magamat.”

Valószínűleg ezzel a bejelentésével ő számít Európa első elit ligában játszó meleg sportolójának. Cusac egy valóságos élő legendának számít országéban. A sportoló a Gall Atlétikai Szövetség (GAA) megbecsült tagja tette, háromszoros országos bajnok. Cusac 1977. március 16-án született Cork közelében. 1999 óta játszik a hurlingben, Cork város csapatának tagjaként. Maga a GAA az ország legnépesebb szervezetének számít: a maga 800 ezer tagjával több embert mozgat meg, mint bármely politikai párt az országban.

A hurling főleg az Ír-szigeten játszott, népszerű kelta eredetű kültéri csapatsport, amelyet ütővel és labdával játszanak. Az elsősorban Írországban játszott hurlinget a világ leggyorsabb mezei csapatsportjának tartják. A dublini Irish Independent újság megállapítása szerint az Atlétikai Szövetség valaha „a konzervatív ír értékek megtestesítője volt, mely útmutatásait a Katolikus Egyháztól merítette. Az a tett, hogy a GAA játékosa nyíltan felvállalja homoszexualitását, a régi értékrend közepette elképzelhetetlen lett volna.”

Donal Og könyvében azt is bevallotta, hogy többször is volt durva homofób támadások célpontja. 2006-ban, amikor a Dél-Afrikai Köztársaságból készülődött haza, felhívta a nővére, Treasa otthonról és elmondta, hogy olyan pletykák kaptak szárnyra, melyek szerint Donal meleg.

Donal gyanította, hogy az édesanyja mindig is sejtette, hogy ő meleg, az édesapjával azonban jóval nehezebb dolga volt. „Az édesapám olyan ember, aki a végsőkig képes harcolni a családjáért, de már 63 éves. Darukezelőként dolgozik. Az építkezéseken folyó munka sokszor nagyon kemény, neki most nincs szüksége még ezekre a gondokra is” – írta Donal. A családi coming out-ra négy évvel ezelőtt került sor. Apja első reagálása az volt, hogy „majd kigyógyítják belőle.” Azonban Cusac az esetről a következőt is elírta: „Teljesen megzavarodott, amikor elmondtam neki. Aztán hirtelen megszólalt: „A többieknek túl szögletes arcuk van. De neked nem. Téged az Isten is hurling játékosnak teremtett.””

Donal arról is ír könyvében, hogy a Tipperary nevű csapat ellen játszott bajnoki meccs alatt az egyik néző a kihangosított mikrofonba kezdett sértő megjegyzéseket kiabálni vele kapcsolatban. Az édesanyját annyira felzaklatta az eset, hogy azóta sem ment el fia egyetlen meccsére sem.

Shane McGrath, az Irish Daily Mail szaktudósítója a következőképpen kommentálta a coming out-ot: „Nemzeti léptékben mérve ez nagyon nagy dolog. A hurling fontosabb az írek számára, mint a zene vagy a politika, vagy bármi más. A vidéki írek számára felbecsülhetetlen jelentőségű. A köztársaság kikiáltása óta a GAA a legjelentősebb kulturális erő. Donal részéről hihetetlenül bátor tett, emellett bizonyítja azt is, hogy a GAA halad a korral.”

Hanzli Péter

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.