Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

AIDS világnapi konferencia Budapesten

Az AIDS helyzete Magyarországon és Franciaországon címmel szervezett konferenciát a Francia nagykövetség, a PLUSS Egyesület, és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház december 1-én, az AIDS világnapja alkalmából.

A konferencia a Budapesti Francia Intézet nagytermében került megrendezésre este 6 órától. Sorendben három előadás követte egymást. Eric Trottmann szociális ügyi tanácsos nyitotta meg a konferenciát és ismertette a franciaországi HIV/AIDS helyzetet. Ezt követte Dr. Bánhegyi Dénes, osztályvezető főorvos, (V. Belgyógyászati, Immunológiai Osztály – Fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház) aki a magyarországi helyzetről adott áttekintést hangsúlyozva, hogy míg a világon csökken az új HIV-fertőződések száma, addig nálunk jelenleg növekedés figyelhető meg. Végezetül Laczó Zoltán, a PLUSS Egyesület elnöke az egyesület tevékenységéről és annak nem túl rózsás helyzetéről adott összefoglalást, csodának minősítve annak létezését.

Az előadások után a konferencia hallgatói kérdéseket tehettek fel az előadóknak, illetve hozzá is szólhattak az elhangzottakhoz.

 A konferencia a „Szemben az AIDS-el” francia dokumentumfilm vetítésével zárult.
(Judith PASQUIER, 2008, 65 perc). A dokumentumfilm az AIDS történetét dolgozta fel a kór felbukkanásának első éveitől kezdve a hármas terápiák 1996-os megjelenéséig, egy francia HIV/AIDS ambulancia betegeinek közreműködésével.

 Az AIDS világnapi konferenciára nem sokan voltak kíváncsiak. Mindössze 20-25-en vettek részt az eseményen. Ugyanakkor a konferencia kevés számú résztvevője annál aktívabbnak bizonyult a kérdések feltevésekor.

 A konferencián többek között szó volt még arról a legújabb álláspontról, mely szerint mikor kell elkezdeni a HIV pozitívok antiretrovirális kezelését, valamint szóba került a hazai egészségügyi ellátórendszer azon súlyos hiányossága, mely odáig fajul, hogy nem képes időben diagnosztizálni az AIDS betegséget, csak végstádiumban, így sokakat kizárva az életmentő gyógyszeres kezeléstől. Mint ismeretes, ma már az időben diagnosztizált HIV-fertőzés nem jelent halálos ítéletet. Az AIDS mára, egy jól kézben tartható krónikus betegséggé vált, és az antiretrovirális kezelés egy jónak mondható életminőséget biztosíthat, a gyógyszer szedésének megkezdésétől mintegy 35-40 éven át. A vírusokat azonban a fertőzött szervezetből kiirtani teljesen a mai tudásunk szerint nem lehet, így az AIDS leghatékonyabb ellenszere továbbra is a megelőzés.

 Jakab István

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.