Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A WHO új AIDS terápiás ajánlása

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) új ajánlást tett közzé az AIDS világnapján, a HIV-megelőzés, AIDS-kezelés, és a csecsemőetetési eljárásokkal kapcsolatban, melyeket a legújabb tudományos szakmai kutatások támasztanak alá.

A WHO legújabb ajánlása szerint minden eddigieknél korábban kell megkezdeni a HIV-fertőzött felnőttek és serdülők antiretrovirális kezelését. Az ajánlás tartalmazza továbbá a HIV pozitív anyák vagy csecsemők antiretrovirális kezelését is a szoptatás ideje alatt. A mostani az első alkalom, hogy a WHO ajánlást tesz a szoptató anyák vagy csecsemőjük antiretrovirális kezeléséről a HIV átadásának megakadályozása érdekében. A WHO helyettes főigazgatója Dr. Hiroki Nakatani szerint ezekkel az új ajánlásokkal és azok elfogadásával nagy területen még több ember tud hosszabb és egészségesebb életet élni.

CD4 sejtszám

A CD4 egyfajta fehérvérsejt, mely a fertőzések elleni védekezésben játszik szerepet, és amely a HIV fő célpontját jelenti. A CD4 sejtek száma jelzi a HIV-fertőzés előrehaladását és a kezelés hatásosságát. A CD4 sejtek feladata, hogy az immunrendszer más sejtjeit figyelmeztessék: fel kell venni a harcot valamilyen fertőzéssel szemben. Ugyanakkor éppen ezek a sejtek a HIV elsődleges célpontjai, és ilyen módon a számuk idővel csökken. A normális CD4 sejtszám-érték egy köbmilliméternyi vérben 500 és 1500 között van. A HIV elleni gyógyszerek hiányában a CD4 sejtek száma lassan, átlagosan évente 50-100 sejttel csökken. Az olyan AIDS-re jellemző megbetegedések (opportunista fertőzések), mint a pneumónia (PCP) 200 CD4 szám alatt fordulhatnak elő. Egy sor egyéb súlyos fertőzés fenyeget, ha a CD4 sejtek értéke 50-100 alá csökken.

Új kezelési ajánlások

2006-ban a WHO minden HIV-fertőzött antiretrovirális kezelésének megkezdését 200 darab per köbmilliméter CD4 sejtszámhoz kötötte. Azóta azonban tanulmányok és vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a hamarabb megkezdett antiretrovirális kezelés csökkenti a halálozást és a megbetegedések számát. A WHO most azt javasolja, hogy az antiretrovirális kezelést minden eddiginél korábban 350 db/köbmilliméter CD4 sejtszámnál kell elkezdeni minden HIV-fertőzöttnél, beleértve a fertőzött terhes nőket is, függetlenül a tünetektől.

A WHO ajánlása szerint ki kell vonni az első generációs HIV gyógyszereket, azok nagyon súlyos mellékhatásuk miatt. Ezeket a gyógyszereket jellemzően a fejlődő országokban használják alacsony áruk miatt. A 2009-es WHO ajánlás kitér még a laboratóriumi ellenőrzések minőségének javítására is, rámutatva annak kiemelkedően fontos szerepére a HIV-kezelésben és gondozásban. Ugyanakkor ajánlásában az Egészségügyi Világszervezet arra hívott fel, hogy az antiretrovirális kezelést senkitől sem lehet megtagadni, még ha a laboratóriumi ellenőrző vizsgálatok nem is állnak rendelkezésre.

Antiretrovirális kezelés a terhes-gondozásban

A korábbi 2006-os WHO ajánlás szerint a HIV-fertőzött terhes nők a 28. héttől kezdték meg az antiretrovirális kezelést. Az új ajánlás szerint ezt hamarabb, a 14. héten kell megkezdeni, és egészen a szoptatás befejezéséig kell fojtatni. A szoptatás a csecsemő 12 hónapos koráig ajánlott, melynek feltétele az anya, vagy a csecsemő antiretrovirális kezelése. Ez csökkenti a betegség átadásának lehetőségét, és javítja a csecsemő túlélését.

Előnyök és kihívások

A korábban elkezdett antiretrovirális kezelés javítja az immunrendszer állapotát, és csökkenti a kockázatot a HIV-vel összefüggő halálozás és megbetegedés kapcsán. A hamarabb elkezdett kezelés csökkenti az új HIV- és TBC-megbetegedések számát. Az új WHO ajánlás a HIV-fertőzött anyák számára 5 %-ra, vagy alacsonyabb szintre szorítja az anya csecsemő általi megfertőzésének lehetőségét. A kombinált csecsemőetetési eljárás pedig javítja a gyermekek túlélési esélyét.

Az WHO ajánlások elfogadása azt eredményezi, hogy egyre több ember szorul antiretrovirális kezelésre. Az ezzel kapcsolatos járulékos költségek növekedését a korábban kórházi betegellátásra fordított költségekkel lehet ellensúlyozni, mivel ezekre csökkenő mértékben lesz szükség a HIV-fertőzöttek esetében. Növekedhet a termelékenység is az ajánlást alkalmazó országokban, mert több lesz az aktív munkaképesek száma, valamint kevesebb gyermek fog árván maradni a HIV-fertőzés következtében.

A másik kihívás, hogy egyre többen részesüljenek önkéntes HIV-szűrésben és tanácsadásban, mielőtt még bekövetkezne a tünetes fertőzés (AIDS) stádiuma. Jelenleg sok HIV-pozitív ember nem ismeri HIV státuszát. Ők, általában csak akkor kapnak kezelést, amikor megjelennek az AIDS-szel összefüggő fertőzések, tünetek, melyet 200 alatti CD4 szám jellemez. Tehát arra kell ösztönözni az embereket, hogy megismerjék saját HIV státuszukat. A WHO együttműködve partnereivel, megadja a támogatást azoknak az országoknak, akik egyedül nem lennének képesek alkalmazni és végrehajtani az új ajánlást. A WHO új HIV/AIDS-szel kapcsolatos ajánlása javítja a HIV-vel együtt élők egészségét, csökkenti az új HIV-fertőzések számát. Alkalmazása tehát életeket ment meg.

Jakab István

2020. 08. 09. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.