Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

HIV-fertőzöttek H1N1 elleni védőoltása

Dr. Maródi Csaba klinikai mikrobiológus, osztályvezető főorvost (The James Cook University Hospital, Middlesbrough UK) a HIV-fertőzöttek influenzaoltásával kapcsolatban kérdeztük.

A HIV fertőzöttek H1N1-típusú influenza elleni védőoltása mennyire, illetve miért szükséges?

Van-e valamilyen körülmény, ami kifejezetten indokolttá teheti a védőoltást?

 

- Mind az évenkénti (szezonális) influenza (A es B) elleni, valamint jelenlegi H1N1-típusú influenza elleni védőoltás kifejezetten ajánlott HIV pozitívok részére függetlenül a CD4+ sejt-, illetve a vírusszámtól. A szezonális influenza vakcina adható együtt a H1N1 influenza elleni vakcinával. Ha valaki már megkapta az egyiket, akkor a másik beadásával javasolt 3 hetet várni.

Az általános vélemény az, hogy akinek alacsony a CD4+ sejtszáma, azt három-négy hét múlva újra kell oltani, mert esetükben az immunválasz gyengébb lehet.

 

- Milyen kockázatot jelenthet a szezonális influenzaoltás, illetve a H1N1 típusú influenza elleni védőoltás a HIV pozitívokra, illetve az AIDS betegekre?

- A következők igazak mind a szezonális, mind pedig a H1N1-típusú influenzára.
A védőoltásokat embrionált tojásban termelik, így olyan személy, aki súlyos tojás allergiában szenved, nem kaphatja meg őket, mert az oltóanyag tartalmazhat nyomokban tojás eredetű fehérjéket.

Az oltóanyag nem tartalmaz elő vírust, így nem okozhat influenzát.
Az influenzaoltást rendszerint mindenki jól tolerálja. Az oltás helyén egy-két napig mérsékelten fájdalmas csomó keletkezhet. Ezt hideg vizes borogatással lehet kezelni. Ritkábban előfordul, hogy az oltás után 6-12 órával enyhe influenzaszerű tünetek lepnek fel, úgymint láz, fáradtságérzés, izomfájdalmak. Ezek 48 óra elteltével megszűnnek. A tünetek enyhíthetők bármely fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerrel.

Ha valaki tojás allergiában szenved, annál előfordulhat súlyos túlérzékenységi reakció, aminek kezelésére minden oltóhely fel kell legyen készülve.

Akik az influenzaoltás ellen riogatnak, azok legtöbbször arra hivatkoznak, hogy a vakcináció után néhány betegben fellépet egy Guillain-Barre nevű tünet együttes. Ez lényegében egy reverzibilis, felszálló típusú izombénulás. A bénulás oka az izmok mozgató idegeinek gyulladása. A gyengeség a végtagok legtávolabbi izmain kezdődik majd lassan, de fokozatosan halad felfele. Súlyosabb esetben a légző izmokat is érintheti. A bénulás azonban nem végleges es nyomtalanul gyógyul.

Ha a légző izmok is érintettek, akkor gépi lélegeztetésre lehet szükség. A gyógyulást elősegíti a plazmacsere. Jelenleg az influenzaoltás, es a Guillain-Berre között ok-okozati összefüggést nem lehet bizonyítani. A betegség előfordulási gyakorisága nem nagyobb az oltottakban, mint az oltatlanokban. Azonban azt statisztikai adatok támasztják alá, hogy influenza megbetegedés után a Guillain-Barre előfordulási gyakorisága nagyobb. Vagyis lényegében a szövődmény kialakulásának esélye nagyobb influenza megbetegedés, mint influenzaoltás után.

Mellesleg megjegyzem, hogy van meg két olyan oltás, amit melegeknek feltétlenül javaslok. Mindkettő egy-egy májgyulladást okozó vírus ellen szol: Hepatitisz A es Hepatitisz B.

Emellett HIV pozitív személyeknek javaslom a tüdőgyulladás egyik leggyakoribb kórokozója, a pneumococcus elleni védőoltást is.

Jakab István

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.