Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Meleg-ellenes támadás egy tel-avivi melegklubban

Szórakozó tizenéves fiatalokat lőtt halomra egy fekete ruhába öltözött fegyveres egy Tel Aviv-i melegklubban, ifjúsági központban. Az áldozatok száma háromra emelkedett a szombat estére, többen megsérültek. Az elkövető elmenekült. Mindez a szörnyűség a toleranciájáról közismert, mintegy kétszázezres meleg közösséggel rendelkező világvárosban történt.

A támadásban megsebesültek száma tizennégy, közülük egy embernek - más sajtóforrás szerint többnek - az állapota súlyos. Az izraeli sajtóban megjelent beszámolók szerint egy tetőtől talpig fekete ruhás, álarcos férfi, miután belépett a meleg fiatalok számára létrehozott klubba, majd automata fegyverből tüzet nyitott fiatalok egy csoportjára a helyi melegközösség központjának számító klubban, Tel-Aviv belvárosában. Egy fiú és egy lány a helyszínen életét vesztette, egy harmadik személy pedig a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. A tettes elmenekült a helyszínről.

A helyszínen meghalt 26 éves férfit Nir Katz-nak nevezték, és vele együtt a klubban meghalt egy 17 éves lány, Liz Tarbishi is - erősítette meg a sajtónak Micky Rosenfeld, a rendőrség szővivője.

A nyomozóhatóságok egyelőre nem tudják, hogy mi volt a bűncselekmény indítéka. Sahar Ajalon rendőrfőnök annyit nyilatkozott, hogy a szórakozóhelyet korábban nem fenyegették meg merénylettel. A hatóságok ennek ellenére elővigyázatosságból elrendelték a szomszédos melegbár, a Café Noir bezárását, mely éppen egy melegszervezet székhelye mellett található, és fokozott óvatosságra intették a többi hasonló intézményt is.

Jichák Aharonovics belbiztonsági miniszter azt nyilatkozta a katonai rádióban, hogy egyértelműen homofób támadásról van szó, és azt ígérte, hogy a rendőrség mindent megtesz tettes kézre kerítéséért. Sylvan Shalom miniszterelnök-helyettes egyértelműen terrorista-támadásnak minősített a cselekedetet. Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig nyilatkozatában elítélte a cselekedetet, és kihangsúlyozta: a hatóságok mindent megtesznek, hogy a jog eszközeivel érvényt szerezzenek az igazságnak.

A támadás után nem sokkal ezres tömeg jelent meg a melegklub közelében, így fejezve ki tiltakozását a merénylet ellen, valamint együttérzését kifejezve az áldozatok iránt. Éjszaka népes menet indult a klub felé, és ezrek fejezték ki részvétüket az áldozatok előtt, gyertyák és mécsesek ezreit hagyva a bár bejáratánál. Az esti órákban demonstrálók többek között "Le a homofóbiával!", valamint "Nem félünk" feliratú táblákkal és szivárvány-zászlókkal vonultak fel. A demonstráción Ochowski Gal melegaktivista azt mondta, hogy az izraeliek jól tudják, hogy ez egy ellentmondásos ország. Egyszerre a tolerancia hazája és egy nagyon erőszakos hely.

Ha tényleg a homoszexuálisok ellen irányult a merénylet, akkor ez volt a melegek elleni legsúlyosabb támadás, amelyet valaha elkövettek Izrael államban. A korábbi atrocitások közül a legsúlyosabb az volt, hogy négy éve, a jeruzsálemi Pride, vagyis az ottanii melegfelvonulás napján egy ortodox zsidó késsel megsebesített három felvonulót.

Idén júniusban több ezren vettek részt a tel-avivi melegfelvonuláson. Az erős rendőri készültség mellett megtartott rendezvény ellen egy kis szélsőjobboldali csoport tiltakozott mindössze, "Isten elítéli a kicsapongást" feliratú transzparensekkel. A felvonulás előtt két nappal Elijáhú Jisai belügyminiszter, a Sasz ultraortodox párt tagja és az izraeli főrabbi hivatala kérte, hogy a meleg büszkeség napját ne a városközpontban tartsák, és kiskorúak ne vehessenek részt rajta. felvonuláson azonban semmi rendzavarás nem történt.

Hanzli Péter

 

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.