Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Fesztiválmegnyitó – utána gyűlölet-bűncselekmény

Vasárnap este megtartották a 15. Budapest Pride megnyitóját. A megnyitóbeszédet Györgyi Anna színésznő mondta, s felszólalt az amerikai nagykövet, valamint fellépett még Gergye Krisztián is. Az eseményt később homofób gyűlölet-bűncselekmény árnyékolta be.

A Művész Mozi Chaplin-termében zajló esten megjelent többek között Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet, Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője, valamint az MSZP képviseletében Török Zsolt.

Az est műsorvezetője Artner Sisso volt. „A leggyorsabb futóhomok” – így nevezte Sisso 1997-ben az első felvonulást. Azóta nagyobbra nőttünk, és az immár 15 éves Budapest Pride megnyitójának műsorvezetőjeként köszönthettük a Magyar Narancs újságíróját. A műsorvezető elsőként felkonferálta a 15. Budapest Pride hivatalos reklámfilmjét, majd egy zeneszám következett: Szigetvári Dávid énekes két Purcell-darabot adott elő egy lantművész kíséretével.

Ezután a hivatalos megnyitóbeszéd következett. Idén először fordult elő, hogy egy színművész, a sokak számára ismerős hangú, számos film szinkronhangjaként is tevékenykedő Györgyi Anna nyitotta meg a Budapest Pride-ot. A többszörösen díjazott színésznő nem előre megírt beszédet mondott, hanem „improvizált”, s egyben saját életéből vett történetekről számolt be. Beszédében utalt arra, hogy nem tudja megérteni az értelmetlen homofób reakciókat, s arra is kitért, hogyha például a lányáról tudná majd meg, hogy barátnője van, azt véleménye szerint – egy nagy levegővétel után – jól fogadná.

Később nyilatkozat-váltás pattant ki a megnyitón lévő képviselet ügyében Török Zsolt és Schiffer András között. Az index arról számolt be, hogy "Török Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő szerint Schiffer András valótlanságot állított, amikor azt mondta, hogy a parlamenti pártok közül csak az LMP képviseltette magát a Budapest Pride vasárnap esti megnyitóján Budapesten". "A szocialista politikus közleménye szerint ő az MSZP esélyegyenlőségi ügyvivőjeként jelen volt a rendezvényen". Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig elmondta: "fontosnak tartják azokat a szimbolikus gesztusokat, amelyekkel egyértelművé teszik, hogy egyenjogúnak fogadják el az LMBT-közösséget". (forrás: index.hu)

Utána az amerikai nagykövet asszony, Eleni Tsakopoulos Kounalakis mondott beszédet, aki annak ellenére – illetve pont azért – tisztelte meg a Fesztivál megnyitóját, hogy arra az amerikai nemzeti ünnepen, a Függetlenség Napján került sor. A nagykövet asszony beszédében – idézve a Függetlenségi Nyilatkozatot – kitért arra, hogy minden embert születésétől fogva azonos jogok illetnek meg. Az eredeti tervektől eltérően rögtönzött beszédében – melyet a nagykövetség tolmácsa a helyszínen fordított – kiállt a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség jogai mellett. Megemlítette, hogy mennyire megdöbbentették az elmúlt évek eseményei, s mennyire sokkolták a korábbi meleg felvonulásokon történt atrocitások. Beszédében Martin Luther Kinget is idézte, s egy személyes történettel is megosztotta a közönséget. Ő maga ugyanis San Franciscóból származik, abból a Kaliforniából, ahol egy ideig – 2008 májusától novemberéig – életben volt a melegházasság intézménye, s hogy ugyanazon a lépcsőkön, ahol ő annak idején esküvőt kötött, nemrég még azonos nemű párok is kimondhatták a boldogító igent. A házasságot ugyan azóta eltörölték ott, ám a meleg közösség helyzete jelenleg még így is összehasonlíthatatlanul jobb, mint nálunk. Egyben kifejezte reményét, hogy talán valamikor Magyarország is eljut arra a szintre, a „san franciscói jövőig”.

Ezután bejátszották a jelenleg Londonban tartózkodó brit nagykövet üdvözlő videóját. Ebben Greg Dorey büszkén beszélt arról, hogy nagykövetségük – a tavalyi évhez hasonlóan – támogatja a magyarországi LMBT-közösség jogait, és a Budapest Pride-ot, többek között úgy is, hogy csütörtök és péntek folyamán a nagykövetség épületében helyszínt biztosítanak a Budapest Pride nyolc workshopjának is.

Mindez után Steigler Sándor, a Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke is beszédet mondott. Elsősorban a 15 éves Fesztiválról beszélt: arról, hogy mekkora hálával tartozunk azoknak, akik akkoriban elkezdték szervezni a fesztivált, a felvonulásokat, egyáltalán a meleg közösségi életet, mely nagy mértékben hozzájárulhatott a július 1-én egyéves bejegyzett élettársi kapcsolat létrejöttéhez is. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt három évben korábban soha nem tapasztalt atrocitások történtek az LMBT-közösséggel szemben, elsősorban a felvonulás kapcsán.

Az esten Szegedi László ügyvivő átadta a Háttér közéleti díjait is. Idén Nagy Sándor, a Háttér Társaság a Melegekért archívumának és könyvtárának „atyja”, valamint „Gazsi”, a Vándormások vezetője – egyben a Mozaik Keresztény Közösség egyik alapítója és motorja – részesült a díjban. Mocsonaki László ügyvivő pedig az Everywhere projekt díjazottjainak adta át a díjakat. A hazai HIV-prevencióban jeles meleg vállalkozások között Everywhere Prémium díjjal jutalmazták a 69 Szaunát, Everywhere Standard díjban pedig a Magnum Szaunát, a CoXx-ot és az Action Bárt.

Az este végén fellépett Gergye Krisztián táncos-koreográfus, mintegy tizenöt perces előadásával. Gergye E. SCH EROTO (2001) című szólója már-már kultikus Schiele-imádatát és a jávai táncról, kultúráról szerzett tapasztalatait jelenítette meg. A Művész egyszemélyes produkciójával olyan hatalmas sikert aratott, hogy kétszer is visszatapsolták. A megnyitó után vetítették az I Love You Phillip Morris című filmet, mely 19.15-kor kezdődött a Művész mozi Chaplin-termében.

A Művész Mozi előtt történt eseményekről, a zászló leszedési kísérletéről, a rendőri beavatkozásról, majd a zászló tényleges eltávolításáról a queer.hu honlapon található, Idén már a fesztivál megnyitója se maradt nyugodt a szélsőséges megnyilvánulásoktól címmel egy kétperces videófelvétel.

Az estét azonban egy rendkívül szomorú esemény árnyékolta be. A megnyitó után ugyanis információnk szerint több homofób indíttatású gyűlölet-bűncselekmény is történt a Művész Mozi közelében. A nyitófilm vetítése közben ugyanis több kisebb szélsőjobboldali csoportosulás tűnt fel a mozi előtt, ahol körül-belül öt rendőr is jelen volt. A rendőrök kezdetben nem tettek semmit, a részben Jobbik-logóval, valamint Nagy-Magyarországgal és a Kárpátia együttes jelképével ellátott pólókban lévő elemek egyes tagjai megpróbálták leszedni a mozi bejáratánál kitűzött szivárvány színű zászlót. A rendőrség ugyan ezt megakadályozta, ám más egy ideig nem történt, a közelben sétáló szélsőséges elemek ellen azonban nem tettek semmit.

Nem sokkal később növekedett a jelen lévő rendőrök száma: két, rohamrendőröket szállító kisbusz, s még néhány rendőrségi autó is érkezett. Néhány perccel később kiderült, hogy a megnyitóról távozó egyik fiatal férfit a közeli mellékutcában megverte a szélsőjobbos csoport két tagja. Az egyik szemtanú beszámolója szerint a körül-belül tizenötéves támadó "te, köcsög" felkiáltással (ott álló édesanyja tudtával, sajnos talán biztatására) verte meg a fiút.

A jelen lévők közreműködésével a rendőrség azonosította is a két támadót, akik két társukkal együtt a támadás után a mozinál várakozó emberek orra előtt szándékozott elsétálni. A rendőrség a két kamaszkorú támadót és kísérőjét megállította, igazoltatta, majd jóval később elvezette. Ennél több azonban nem történt, s a támadót és társait vélhetően a rendőrség a későbbiekben el is engedte, mivel a könnyebben megsérült sértett nem kívánt feljelentéssel élni.

A mozi közelében azonban továbbra is még vagy egy órán keresztül jelen voltak a szélsőjobboldali csoportok. Kezdetben a mozival szemközt, a Körút túloldalán gyülekeztek, s valóságos üdvrivalgással vették tudomásul, hogy – a rendőrség tanácsára – eltávolították a Művész homlokzatáról a meleg zászlót. Később két kisebb csoport alakult ki, a mozi két oldalán a járdán, ahol még további mintegy fél óráig várakoztak békésen.

Később érkezett a hír, hogy a 4-es, 6-os villamos Oktogonnál lévő megállójában is volt egy kisebb csoportosulás, akinek tagjai megjegyzéseikkel sértegették a megállóban megjelenő embereket, akiket melegnek véltek. Egy újabb információ szerint két további - külföldi, információink szerint ausztrál állampolgárságú - férfit is megvertek a helyszínen, akik egy közeli étterembe menekültek. A két fiút hátulról ütötte le egy öttagú banda. Az esetet más hírforrásból egyelőre még nem erősítették meg, ám annyit meg lehetett állapítani, hogy fél tíz magasságában mentő is érkezett a helyszínre.

A későbbiekben, ha újabb információink lesznek, beszámolunk a történtekről. Július 5-én reggel levélben kerestük meg a BRFK-t, valamint a Belügyminisztériumot, s ezúton összesen kilenc kérdésben többek között arról is érdeklődtünk tőlük, hogy mit kívánnak tenni a Fesztivál biztonsága érdekében. Egyelőre választ nem kaptunk. S természetesen a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány véleményét is kikérjük az ügyben (akik később sajtóközleményt adtak ki minderről).

Időközben megszólalt az ügyben a a Társaság a Szabadságjogokért is, mely arra kéri a BRFK vezetőjét, hogy a rendőrség járjon el a gyűlöletbűncselekmények elkövetőivel szemben. Az elmúlt hetekben Budapest belvárosában több alkalommal váltak bűncselekmény áldozataivá olyan magyar és külföldi állampolgárok, akiket vélt szexuális orientációjuk miatt támadtak meg. Sajtóinformációk és sértetti beszámolók alapján az esetek egy részében a helyszínen intézkedő és a vizsgálati szakaszban eljáró rendőrök garázdaság és testi sértés különböző fokozatai miatt indítottak eljárást, és nem minősítik a cselekményeket közösség tagja elleni erőszaknak. A TASZ közleményében hivatkozott a hatályos Btk. tényállására is („174/B. § (1) Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.“) Ez ügyben nyílt levelet is intéztek az újonnan kinevezett budapesti rendőrfőkapitánynak (a levél itt elérhető).

fotó: budapestpride.hu; Breznyik János - pride.hu

Hanzli Péter

Kapcsolódó cikkeink:

Szélsőjobboldali támadás a Budapest Pride ellen

2019. 08. 20. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.