Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Szélsőjobboldali támadás a Budapest Pride ellen

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Szélsőjobboldali jelvényeket hordó személyek egy kisebb csoportja bántalmazta a 15. Budapest Pride egyik vendégét. A rendőrség nagy erőkkel szállt ki a helyszínre, azonban több szempontból is kifogásolható módon jártak el.

A Budapest Pride szervezői arra kérik a rendőrséget és a magyar állampolgárokat is, hogy határozottan álljanak ki a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek emberi jogai mellett.

Tegnap este 19:00 óra körül, a Budapest Pride megnyitóját követően egy tucatnyi neonáci jelent meg a budapesti Művész mozi előtt. Hosszasan gyalázkodtak, és megpróbálták eltulajdonítani a mozira kitűzött szivárványszínű zászlót. A mozi előtt posztoló rendőröknek ezt sikerült megakadályozni, azonban a Körút egyik mellékutcájában, ahol már nem voltak szem előtt, a csoport két tizenéves tagja arcul ütötte a fesztiválról távozó egyik vendéget.

A helyszínre érkező nagyszámú rohamrendőr az áldozatot vette körül, és tőle követelte, hogy igazolja magát, miközben az elkövetők elsétáltak a helyszínről. Csak a „fogdmeg”-et kiabáló fesztiválrésztvevőknek köszönhető, hogy a rendőrök végül feltartóztatták őket.

A Budapest Pride több szervezője is hallotta, hogy az egyik rendőr megengedhetetlen hangnemben annak a nézetének ad hangot, hogy a Fesztivál provokálja a szélsőjobboldaliakat a zászlóval: „nem hívok senkit, vegyék le a köcsög zászlójukat” – mondta egy másik rendőrnek.

„A rendőrségnek úgy kell beavatkoznia a közösség elleni erőszak eseteiben, hogy se az áldozatot ne félemlítse meg, se ne keltse azt a tévképzetet a védett közösségben, hogy mi vagyunk a felelősek a minket érő atrocitásokért” – fogalmazott Steigler Sándor a Budapest Pride-ot szervező alapítvány kuratóriumának elnöke. „Támogatni kívánjuk a rendőrséget abban, hogy számos Európai országhoz hasonlóan felszámolja a soraiban lévő homofóbiát, és egyértelműen kiálljon amellett, hogy az LMBT emberek elleni erőszakért egyedül annak elkövetői a felelősek.”

A rendőrök az elkövetők igazoltatása után szabadon bocsátották őket. „A rendőrségnek dolga lett volna az elkövetők elzárása, mert további bűncselekmények elkövetésétől lehetett tartani.” – mondta Kuszing Gábor a Patent Jogvédő Egyesület munkatársa, aki jelen volt a Művész mozinál. „A rendőrség azt is megtehette volna, hogy már korábban igazoltatja a hangoskodó szélsőjobboldali csoport tagjait, ami akár megelőzhette volna az egész támadást. Határozottabb fellépésre van szükség az ilyen – igazából előre látható – erőszak megakadályozásához.”

Ráadásul elképzelhető, hogy az elkövetőknek ugyanebből a csoportjából való az a kopasz férfi, aki pár órával később néhány tíz méterre a mozitól bántalmazott egy melegnek kinéző turistát. Mivel a külföldi férfi nem beszél magyarul, nem értette, mit mond neki az elkövető, és mi lehetett az indítéka.

A Budapest Pride szervezői szerint a demokráciatisztelő – hetroszexuális és LMBT – állampolgárok azzal tehetnek az erőszak ellen, ha kiállnak az LMBT emberek jogai mellett, és eljönnek a Fesztiválra, valamint a július 10-én, szombaton 16:00 órakor a Hősök teréről induló Meleg Méltóság Menetére.

forrás: Szivárvány Misszió Alapítvány

2020. 05. 29. Péntek

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.