Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A fiatal melegek között terjed leginkább a HIV?

Egy friss belga kutatás arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Királyságban, illetve Európában a fiatal melegek nem meggondolt szexuális viselkedése gerjeszti leginkább a HIV terjedését.

A belgiumi BioMed Central (BMC) felmérése szerint, a fertőzésnek leginkább a fiatal melegek vannak kitéve, ugyanis közöttük sok a magas kockázatú, azaz gumi nélküli anális közösülések száma.

Annak ellenére, hogy fokozott figyelmet szentelnek a HIV-re a nyugati világban, ezzel együtt évről évre növekszik az új fertőzöttek száma.

A most kialakult helyzet megértésére, a Belga Ghent Egyetem kutatást kezdett több mint 500 HIV pozitív részvételével, akik 2000 és 2009 között fertőződtek meg. A kutatásba bevontak között vannak férfiak, nők, különböző rasszba tartozók, valamint melegek, és nem melegek. A kutatók azt szeretnék megtudni, hogy mi az oka annak, hogy a legtöbb új fertőzött a fiatal fehér meleg populációból tevődik össze.

Az új fertőzöttekre általában igaz az, hogy fiatalok, melegek, van valamilyen szexuális úton terjedő betegségük a HIV-fertőzésen kívül, jellemzően szifilisz, valamint kezdeményezői voltak védekezés nélküli szexuális kontaktusnak, figyelmen kívül hagyva az óvszerhasználat lehetőségét.

Becslések szerint Nagy-Britanniában a HIV-fertőzöttek negyedét még nem szűrték ki. Ők, azonban sokkal nagyobb valószínűséggel adják át a vírust, mint a már kiszűrt társaik.

Jakab István

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.