Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Julianne Moore a melegházasság mellett

A híres amerikai divattervező, Kenneth Cole és a színésznő Julianne Moore is csatlakozott ahhoz a New York-i kampányhoz, mely a melegházasságok legalizálásáért küzd a keleti parti metropoliszban. A reklámkampányt az elsősorban melegjogokkal foglalkozó amerikai szervezet, a Human Rights Campaign (HRC) koordinálja.

A televíziós csatornákon is futó közcélú reklámokban közismert szórakoztatóipari sztárok és híres politikusok is részt vesznek, akik szeretnék meggyőzni New York állam lakosságát – és rajtuk keresztül a döntéshozókat – arról, hogy tegyék lehetővé az azonos nemű párok házasságát.

„Én – Julianne Moore – és én – egy New York-i” – fogalmaz a videóklip bemutatkozójában a színésznő. – „Mindannyian megérdemljük a jogot, hogy hozzá mehessünk ahhoz a férfihoz, akit szeretünk”. „Mindig is hittem, hogy minden ember megtalálja a lelki társát” – hangzik el a másik klipben Cole szájából. „Itt New York-ban nagyon közel vagyunk a [jogi értelemben vett] egyenlő házassághoz” – teszi hozzá Moore. – „De szükségünk van a segítségedre.” „Csatlakozz hozzánk” – zárja a saját klipjét Cole.

Nem ez az első eset, hogy Julianne Moore részt vesz az LMBT emberek jogai mellett kiálló kampányokban és promóciókban. Moore a filmszerep-választásaiban is igyekszik síkra szállni a melegjogok mellett. A közelmúltban nagy sikerrel játszották az amerikai mozik a The Kids Are All Right című filmjét, melyben Annette Beninggel együtt egy gyermeket vállaló leszbikus házaspárt alakítottak. A film a Berlini Filmfesztiválon megkapta a legjobb meleg témájú filmnek járó Teddy-díjat is.

Még tavaly látszott komoly esély arra, hogy New York államban is bevezessék a melegházasságot. Az erről szóló javaslatot egy demokrata szenátor, Liz Krueger nyújtotta be, s támogatásáról biztosította az állam – nemrég lemondott – fekete bőrű kormányzója, David A. Patterson is (az ő feladata aláírni a törvényeket). S bár a helyi képviselőház a törvényt jelentős többséggel, 88:51 arányban elfogadta, a szenátus nem támogatta azt. A pro és kontra demonstrálók által kísért döntés előtt már sejthető volt, hogy szoros lesz az eredmény: a demokratáknak ugyanis egyfős többsége van csak a helyi szenátusban. A szavazáson végül a törvényjavaslat vereséget szenvedett, 38:24 arányban leszavazták azt. A vártnál nyolccal több elutasító szavazat mögött egyértelműen az állhat, hogy a titkos szavazáson több demokrata szenátor is nemmel szavazott.

A melegszervezetek – csakúgy, mint Patterson kormányzó – csalódottak voltak az eredménytől, bár sokan már annak is örültek, hogy a szenátus végre tárgyalta a kérdést. Melegaktivisták pedig egy évvel a szavazás után újabb kampányba kezdtek. Elsősorban arra törekednek, hogy megakadályozzák azon szenátorok újraválasztását, akik tavaly decemberben a javaslat ellen szavaztak – beleértve a demokrata szenátorokat is.

fotó: ontopmag.com

Hanzli Péter

Kapcsolódó cikkeink:

Elvérzett a melegházasság New York-ban

Meleg szülők komédiája nyerte a Teddy-díjat Berlinben

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.