Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Ha túléled a középiskolát, csak jobb lesz…

Egy nemrég indult amerikai projekt célja az, hogy kifejezetten a meleg kamaszoknak szánt videó-üzenetekkel járuljanak hozzá ahhoz, hogy minél kevesebb meleg tinédzser legyen öngyilkos. Mindez továbbra is jelentős probléma: csak az elmúlt hetekben öt amerikai meleg diák végzett magával.

A projekt neve: „It Gets Better” (kb. „Jobb lesz!” projekt). A főszervező, Dan Savage 2010. szeptember 15-én saját YouTube-csatornát indított (a videókat közben már több mint egy millióan nézték meg). Ide várják azok videó-üzeneteit, akik így szeretnék megosztani gondolataikat a világgal, s segíteni a meleg tinédzsereknek. A célcsoport tehát azon meleg diákok köre, akiket a melegségük miatt bántalmaznak. A cél, hogy a melegségük miatt zaklatott (minderre az angolban külön kifejezés is él: „gay bullying”) fiatalok ne legyenek öngyilkosok, higgyék el, ha „túlélik” a sulit, utána minden sokkal jobb lesz.

A program elindítója, Dan Savage (Daniel Savage Keenan - első képünkön) nyíltan meleg amerikai író, újságíró, médiakutató és szerkesztő. Szexuális tanácsadó rovata van, Savage Love címmel, melyet gyakran támadnak konzervatív körök és vallási csoportok liberális nézetei miatt (na meg nyíltan vállalt melegsége miatt is). Savage 1964-ben született Chicagóban. Az ír származású, római katolikus családban nevelkedett fiú később ateistává vált. Az illinoisi egyetemen tanult színházi rendezést és történelmet, s rendezőként is tevékenykedett (saját maga által alapított színházával például az Equus című darabbal aratott nagy sikert). Később az újságírás felé fordult: népszerű rovata a seattle-i The Onion című alternatív hetilapban jelent meg. Műsora volt egy seattle-i rádión, 1998 és 2000 között pedig az ABC honlapján volt véleményrovata, Kedves Dan címmel. Jelenleg a seattle-i The Stranger nevű újság szerkesztési igazgatója, több rádióműsora is van, s gyakran ír az Out melegmagazinban is. Felszólalt a kaliforniai népszavazás kérdésében a házasságot eltörlő referendum ellen. Párjával, Terry-vel 2005-ben összeházasodtak, s közösen nevelik örökbe fogadott gyermeküket.

Savage szerint nagyon fontos mindarról meggyőzni a meleg tinédzsereket, hogy a zaklatások miatt ne dobják el maguktól az életüket. Dan a YouTube-csatorna adatlapján az egyik nemrégen elkövetett öngyilkossággal kapcsolatosan leírja: „Billy Lucas (a második képen) még csak 15 éves volt, amikor felakasztotta magát a nagyanyja pajtájában. Ő állítólag intenzív zaklatást szenvedett el folyamatosan az osztálytársaitól, akik „köcsögnek” nevezték, mire ő végül azt mondta nekik, hogy megöli magát. Édesanyja találta meg a holttestét… Bárcsak tudtam volna beszélni a gyerekkel öt percet. Bárcsak meg tudtam volna neki mondani, hogy Billy, ez majd csak egyre jobb lesz. Bárcsak meg tudtam volna neki mondani, hogy ezek rossz dolgok, s lehet, hogy úgy érezte, hogy elszigetelt és egyedül van, de ez jobb lesz majd.”

A program azért is indult, mert sokan úgy érezték, hogy az alapvető problémák már az iskolában jelentkeznek, ám egyszerűen nem tudnak eljutni az iskolákba, s talán az Interneten elérhető videókkal szélesebb kört tudnak elérni. A tapasztalattal rendelkező meleg felnőtteket általában továbbra sem engedik be az iskolákba felvilágosító jellegű, segítő programok keretében (minderről egy hasonló magyar program, a Melegség és megismerés vezetőit is meg lehetne kérdezni), s az iskolák és az egyházi közösségek (egyházi fenntartású iskolák esetében) nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák a hasonló eseteket. Sok meleg fiatal családja elutasító, kifejezetten homofób, akik úgy gondolják, megváltoztatható gyerekük szexuális beállítottsága, és ennek érdekében gyakran a szülők is megfosztják gyerekeiket azoktól az információktól, amely a pozitív példaképeket tudná nekik megmutatni.

A csatornán több videó is található már, következzék példaként Dan és Terry, a kezdeményező meleg pár üzenete:

A programnak szomorú aktualitást ad, hogy az utóbbi hetekben több meleg tinédzser, fiatal is öngyilkosságot követett el a zaklatások miatt az Egyesült Államokban. Az egyik legszomorúbb történet a 18 éves New Jersey-i diák, a Rutgers Egyetemen tanuló Tyler Clementi (a harmadik képen), a tehetséges hegedűművész esete. Egyik kollégiumi szobatársa egy webkamera segítségével felvette a fiú homoszexuális légyottját, majd kitette azt az Internetre, és azt ígérte, hogy a következő alkalommal is lesz „közvetítés”. Mikor Tyler értesült a dologról, egy rövid üzenetet hagyott a Facebook-on: „leugrok a gw hídról sajnálom”. A rendőrség a George Washington hídon meg is találta a fiú mobilját és pénztárcáját, holttestét néhány nappal később halászták ki a folyóból. A tettes diákot, és a fiú barátnőjét, aki szintén közreműködött a halálos kimenetelű „tréfában”, letartóztatták.

Az esetek közé sorolható az idézett szövegben is szereplő Billy Lucas, aki még szeptember elején vetett véget életének Indiana államban. Egy 13 éves, Seth Walsh nevű fiú pedig a kertben akasztotta fel magát, ám még kilenc napig szenvedett. Szeptember 23-án a szintén 13 esztendős houstoni Asher Brown (a negyedik képen) fejbe lőtte magát mostohaapja fegyverével, miután négy iskolatársa két éve sértegette és most megzsarolta melegsége miatt, s ezért aznap coming out-olt a szüleinek. A szülők állítása szerint az iskola nem tett semmit az ügyben (az iskola viszont azt állítja, a szülők sem keresték meg őket a problémával). A fiúért tegnap virrasztást tartottak Texas-szerte. Szeptember 29-én pedig a melegségét nyíltan vállaló, 19 éves, a Rhode Island-i Johnson & Wales Egyetemen kulináris művészeteket tanuló Raymond Chase-re holtan találtak a kollégiumi szobájában (az utóbbi esetről nem igen kerültek nyilvánosságra részletek, az sem ismert, hogy szenvedett-e el zaklatást). Az egyetem vezetősége csak a halálhírét, és a mély fájdalmat közölte.

Az öngyilkosságok után több híresség is  felszólalt: többek között Neil Patrick Harris (aki az MTV-n keresztül küldött üzenetet a meleg fiataloknak), Daniel Radcliffe (alias Harry Potter, aki már többször felszólalt melegjogokban - lásd. korábbi cikkünket) vagy Perez Hilton népszerű amerikai meleg blogger.

A téma a showbizniszben is megjelenik. A népszerű, melegbarát tévésorozat, a Glee alkotói jelentették be, hogy az esetek kapcsán egy epizódot az LMBT-öngyilkosságok kérdésének fognak szentelni az idei szezonban. A sorozat nagyon kedveltnek számít az amerikai fiatalok, s a meleg fiatalok körében is.

fotók: wikipedia; lgbtqnation.com; gawker.com; newsone.com

Hanzli Péter

2020. 08. 15. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.