Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Catherine Deneuve melegmagazin címlapján

A világhírű francia színésznő található a Têtu magazin novemberi címlapján, méghozzá egy kisportolt, meztelen férfimodell társaságában. A kortalan moziikon új filmje, a „Potiche” miatt szánta el magát erre a nem mindennapi PR-lépésre. A film rendezője egyébként a nyíltan meleg François Ozon.

A színésznő egyben interjút is adott a legnevesebb francia meleg lapnak (az interjú tartalma azonban egyelőre nem nyilvános, lévén, hogy csak szerdán jelenik meg Franciaországban az újság). A „Potiche” című filmben egyébként azon kívül, hogy a színésznő énekel is, állítólag részben leszbikus szerepet alakít (igaz, az eddig nyilvánosságra került szinopszisból ez nem derül ki) – így a választás abszolút nem véletlenül esett a Têtu magazinra. A film címéről Deneuve csak annyit nyilatkozott, hogy az meglehetősen „óvatos”, nem úgy mint a film maga, ám ez nem meglepő a mozi világában, s reményei szerint az alkotás sikeres lesz és díjakat is elnyerhet (a film címének jelentése egyrészt egy speciális kínai vázafajta, másrészt – inkább – egy olyan személy, akinek csak dekoratív szerepe van, ám nincsen igazi hatalma).

A filmet jelölték az idei Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánjára is. A színésznő partnerei a filmben Gérard Depardieu, Judith Godrèche, Jérémie Renier, Karin Viard és Fabrice Luchini. (A filmnek az IMDB nemzetközi filmes adatbázison egyelőre elég magas, 7,4-es az értékelése.) A mozi egy színdarab alapján készült, s 1977-ben játszódik egy vidéki francia kisvárosban. Deneuve a háziasszony Suzanne szerepét alakítja. Suzanne férje, Robert (Fabrice Luchini) egy gazdag esernyőgyár-tulajdonos, aki ellen munkásai sztrájkba lépnek. A férj kórházba kerül, s ekkor derül ki, hogy az asszony nem is egy „potiche”, egy hatalom és egyéniség nélküli mintafeleség, hanem nagyon is hangsúlyos személyiség. S ha mindez nem elég, van két elidegenedett felnőtt gyermekük is (Judith Godrèche és Jérémie Renier). A szakszervezeti vezetőt – akivel Deneuve karakterének egykoron szerelmi kapcsolata is volt – Depardieu játssza. A film az ígéretek szerint szórakoztató, szatírikus vígjáték, mely óvatosan lavírozik a társadalmi és nemi határok között.

A „grand lady” már korábban is alakított leszbikus szerepet. Gondoljunk csak Az éhség című vámpír-thrillerre, amelyben partnere Susan Sarandon és David Bowie volt. Ugyancsak leszbikust játszott korábban Daniel Auteuil oldalán A tolvajok (1996) című filmben, valamint rejtett leszbikus szerepe volt Ozon korábbi alkotásában, a 8 nőben (2001) is, Fanny Ardant partnereként. A színésznő számtalan filmben szerepelt már; a mozilegenda 2008-ban készítette századik filmjét.

A borítón a kortalan szépség, valódi meleg ikon Deneuve partnere egy Johan nevű modell, aki hatalmas megtiszteltetésnek vette a közös fotózást (a modellel a Têtu online verziója készített villáminterjút). A modell kérdezés nélkül igent mondott a felkérésre. Johan elmondása szerint eleinte meglehetősen zavarban volt a közös fotózástól, hiszen nem akárkivel kellett meztelenül megjelennie. Eleinte attól is zavarban volt, hogyan szólítsa meg, s meglehetősen szégyellte magát, hogy amikor először találkoztak, Deneuve azt hallotta, hogy a sminkes szerint még alapozót kell tenni a fenekére. Aztán elkezdődött a forgatás, s minden jól sikerült. A modell később azt is elárulta, hogy imádja Deneuve-öt, s kedvenc filmje tőle az 1992-es Indokína. A legnagyobb csalódásnak azt nevezte, hogy nem volt bátorsága elmondani neki, hogy mennyire örült a találkozásnak. A jó alakú fiú (akit bizonyára sok olvasónk sem dobna ki az ágyából) egyébként rendszeresen sportol, konditeremben edz, jógázik és bokszol is.

fotó: tetu.com

Hanzli Péter

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.