Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

„Jobb lesz!”-dal – a meleg tinédzser-öngyilkosságok megelőzésére

Az utóbbi hónapban megszaporodott meleg tinédzser-öngyilkosságok hatására indult „It Gets Better” mozgalomhoz csatlakozott Adam Lambert, Justin Bieber és Gene Robinson is. Ehhez kapcsolódóan elkészült az első zenés videó is. A Trevor Project szervezésében elkészített videón fiatal Broadway-énekesek próbálják meggyőzni a meleg fiatalokat, hogy ragaszkodjanak az életükhöz.

Hírportálunk már többször is beszámolt róla, hogy az utóbbi hónapban a korábbinál jóval több meleg tinédzser követett el öngyilkosságot az Egyesült Államokban. Ezt megállítandó indult az „It Gets Better” mozgalom, melynek keretében az utóbbi napokban egyre több híresség szólalt meg. Legújabban pedig a Trevor Project nevű szervezet (lásd. bővebben korábbi cikkünket) is aktivizálta magát. Ők már régóta azért küzdenek, hogy minél kevesebb meleg tinédzser kövessen el öngyilkosságot azért, mert zaklatják vagy kirekesztik az iskolájában. Most egy dalt írtak, melyhez megnyertek számos Broadway-énekest, s a dal már a YouTube-on is elérhető, hogy minél több érintetthez el is juthasson.

A felvétel természetesen egy New York-i stúdióban készült. A dalt két népszerű musical-szerző: Jay Kuo és Blair Shepard írták, s Amerikában ismert Broadway-énekesek működnek közre benne. A dalhoz – mely hamarosan az iTunes-on is elérhető lesz – adománygyűjtő akció is társul, melyet a Trevor Project az amerikai meleg fiatalok megsegítésére használ majd fel.

Közben már számos sztár, híresség csatlakozott a Dan Savage újságíró által kezdeményezett akcióhoz (lásd. korábbi cikkünket). Videó-üzenetet küldött például Adam Lambert nyíltan meleg amerikai popénekes, Justin Bieber tini popsztár vagy Gene Robinson meleg episzkopális püspök is. Október 20-án pedig felkerült a YouTube-ra Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter üzenete is. A világ vitathatatlanul egyik legnagyobb hatalommal rendelkező női vezetője ezúton fejezte ki szolidaritását a meleg fiatalok mellett, hogy fellépjenek az amerikaiak között egyre inkább elburjánzó bigottság és gyűlölet ellen. Kijelentette: a kírízisben lévő meleg fiatalok „nincsenek egyedül” és azt tanácsolta nekik, hogy „tartsatok ki!” Egyben arról is beszélt, hogy minden szégyen nélkül kérjenek segítséget szakemberektől, családtagjaiktól és barátaiktól. Clinton rendkívül fontosnak nevezte, hogy az élet számtalan területén megvalósulni látszik a leszbikusok és melegek egyenlősége, például köztisztviselőként is bárki szabadon szolgálhat melegként a közigazgatásban, s továbbra is a teljes jogegyenlőségért, az akadályok lebontásáért kell dolgozni.

A Facebook-on egy másik mozgalom is elindult a napokban. Ennek a lényege, hogy azok, akik szeretnék leróni az elmúlt hetek öngyilkosságot elkövetett tinédzserei előtt a tiszteletet, október 20-án, szerdán lila színű ruhát fognak viselni. A „Spirit Nap”-ra keresztelt esemény hivatalosan a legutolsó áldozat, a kanadai Brittany McMillan öngyilkosságára emlékezik (az elmúlt hónapban ő már a tizenegyedik áldozat Amerika-szerte). Néhány nap alatt világszerte 1,9 millióan tettek minderre ígéretet a közösségi oldalon.

fotó: tetu.com

Hanzli Péter

Kapcsolódó cikkeink:

Ha túléled a középiskolát, csak jobb lesz...

Újabb meleg tinédzser követett el öngyilkosságot

2020. 05. 29. Péntek

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.