Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

„Előbújt” az Eurovíziós Dalfesztivál izraeli indulója

Harel Skaat, a huszonkilenc esztendős izraeli énekes, aki az idei, 2010-es Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte hazáját, egy televíziós dokumentumfilm forgatása során beszélt saját melegségéről. A versenyző azóta is népszerű énekesnek számít hazájában, s ehhez mindenképpen hozzájárul énekhangja és rendkívül szuggesztív előadásmódja is.

„Őriztem a személyes életem szentségét, mert művész vagyok, így ez nem tárgya pletykának. De nem tudok elrejteni semmit. Mikor barátom lett, úgy döntöttem, nem fogom mindezt elrejteni, ezt szükségesnek ítéltem…” – hangzik a nyilatkozat egy része, melyet a Yediot Aharonot nevű újság is lehozott. A cikk címe a következő: „Harel Skaat első alkalommal oszlatja el a ködöt a szexuális irányultsága körül”. Azóta több információ azonban még nem került az interjúból nyilvánosságra.

Idén az Eurovíziós Dalfesztivál előtt a Têtu című francia melegmagazin internetes honlapja válogatást közölt a versenyen induló legjobb pasikról, és ezen lista élén – nem véletlenül - Harel Skaat állt (minderről korábban hírportálunk is beszámolt). A versenyző rendkívül szuggesztív „Milim” című dalával indult a május 29-én megrendezett döntőn, s végül a 14. helyezést érte el (a versenyt végül a norvég Alexander Rybak nyerte). A dal címének jelentése: veszteség, s az előadás drámaiságához valószínűleg az is hozzájárulhatott, hogy nem sokkal azelőtt halt meg az énekes-dalszerző nagyapja, akit nagyon szeretett.

A 29 esztendős énekes 1981. augusztus 8-án született Kfar Savában. Már gyerekkorától énekel; hat évesen gyermek dalfesztivált nyert, és rendszeresen lépett fel televíziós felvételeken is. Természetesen zenei tanulmányokat folytatott; felsőfokú tanulmányait már 15 évesen elkezdte, s tagja lett a helyi zenekarnak is. Az igazi áttörést már felnőtt korában érte el, mikor szerepelt az izraeli „Csillag születik”-ben, s ott második helyezett lett. Első szólólemeze 2006 júliusában jelent meg, mely saját nevét viselte. Már ezen öt igazi nagy sláger volt, a „Veat” című romantikus ballada sokáig vezette a sikerlistákat. Az album azóta platinalemez lett. Rövid jogvita után kiadót váltott, s 2009 novemberében jelentkezett új albummal (Dmujot), mely hamar aranylemez lett. Az Eurovíziós Dalfesztiválra nem külön nemzeti válogató versenyen keresztül jutott, hanem egy bizottság választotta ki (neve már 2009-ben is felmerült), s a választás eredményét a Knesszetben hozták nyilvánosságra.

A fiatal énekes eddigi karrierjét már két stúdióalbum és kilenc kislemez jelenti. 2005-ben a Rabin téren 80 ezer néző előtt tartott megakoncertet, s háromszor is megnyerte az „Év Énekese” díjat (2007, 2008 és 2010). Az énekes jelenleg Tel-Aviv egyik külvárosában él, Ramat Gan-ban, ám van lakása egy tel-avivi toronyházban is.

Az énekes egyébként az interjút annak kapcsán adta, hogy megemlékeztek a 2009 nyári, tel-avivi melegklub elleni terrorista támadásról. Már korábban is keringtek pletykák melegségéről, s 2010 nyarán interjút adott Gal Ohovsky showmannek és feleségének, a filmes Eitan Fuchsnak. Idén készült el ugyanis az áldozatok emlékét ápoló emlékű, s a filmet októberben tűzte a televízió műsorára.

Ehhez hasonló nyilatkozat azonban továbbra is ritkaságnak tekinthető Izraelben. Eddig csak Yehuda Poliker, az idén 60 éves énekes és dalszerző, valamint Judith Ravitz színésznő coming out-olt az utóbbi években. S természetesen meg kell említeni Dana Internationalt is, aki 1998-ban megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, „Diva” című számával. Transzszexualitása akkoriban nagy érdeklődést keltett.

fotó: eurovision-2010.gr; douzepoints.com

Hanzli Péter

2020. 08. 09. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.