Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Egyre fiatalabban bújnak elő a melegek

Az elmúlt négy évtizedben jelentősen csökkent az az átlagos életkor, amikor a meleg férfiak előbújnak – legalábbis minderről árulkodik egy friss brit felmérés. A vizsgálatot a Stonewall nevű brit melegszervezet végezte, és hozta most nyilvánosságra annak eredményét, mely egyébként meglehetősen nagy minta alapján készült.

A felmérésben 1536 fő vett részt: mind brit meleg férfiak, akik már előbújtak. Az előbújás életkorát alapvetően különböző generációk esetében vizsgálták, s a különbségek szembetűnőek. A jelenleg hatvan év feletti meleg férfiak például átlagosan 37 éves korukban coming out-oltak. A harminc év felettiek esetében ez az életkor már csak 21 év, a jelenleg tizennyolc és huszonnégy éves közötti korosztály tagjai pedig átlagosan 17 éves korukban bújtak elő.

A felmérés hiányossága egyébként az, hogy az elő nem bújt melegekről nincsenek információk. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az egyre fiatalabb korosztályok esetében egyre előrébb csúszik a coming out időpontja. Az egyik legérdekesebb a legidősebb korosztály kérdése: a hatvan év felettiek közül mindössze csak öt fő mondta azt, hogy ők 18 éves koruk előtt előbújtak (értelemszerűen az még a hatvanas évek közepén történhetett), igaz, azok aránya is viszonylag kicsi volt, akik csak az utóbbi évtizedben szánták rá magukat a lépésre.

A Stonewall helyettes PR-vezetője, Ruth Hunt úgy véli: a felmérés eredményei rendkívül hasznosak. Azon kívül, hogy egyértelműen kitűnik belőle, hogy a brit melegek egyre fiatalabb korukban bújnak elő, s ez a tendencia önmagában is bíztató, hatással lehet mindez a jövőbeli coming out-okra is. Mindez pozitív üzenetet adhat az éppen előbújni készülőknek, s hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatal melegek ne féljenek annyira elmondani melegségüket. Álláspontja szerint a drámai mértékű változás elsődleges oka az, hogy ma az emberek – már fiatalkorukban is – „sokkal több információval rendelkeznek a szexuális beállítottságról, és gyakran látni nyíltan melegeket a televízióban, akik segítségével azonosíthatják magukat melegként”.

Az idősebb korosztály ezzel szemben a maga fiatalkorában nem is nagyon ismert kifejezéseket a melegségre, valamint – s ez sem kevésbé fontos – nem nagyon látott maga körül meleg embereket – saját magán kívül természetesen. Hunt megállapítása szerint az iskolának rendkívül nagy a felelőssége. S bár az iskolák világában is jelentős változások játszódtak le az utóbbi évtizedekben, így az iskolai környezet jóval „melegbarátabb”, mint régebben, néhány tanár – és szülő – mind a mai napig nem képes arra, hogy a szexuális irányultság témájáról beszéljen. Miközben egyre több nyíltan meleg diák van az iskolákban (elsősorban a középiskolákban és egyetemeken), bizonyos tanárok számára továbbra is kényes téma mindez, ugyanis túl „intimnek” tartják azt, hogy beszéljenek is róla az iskolában, valamint a szülők reakcióitól is tartanak.

fotó: bangkoklesbian.com

Hanzli Péter

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.