Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Ijesztő mértékben emelkedik a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon

Emelkedik az AIDS-es betegek száma Magyarországon. A Szent László Kórház infektológusa az InfoRádiónak elmondta, 2010 első félévében több mint száz megbetegedést regisztráltak. Szlávik János kiemelte, a fertőzés főleg a homoszexuálisok körében emelkedett jelentősen, nagy részük fiatal férfi.

A kilencvenes években és a kétezres évek elején évi ötven-száz HIV-fertőzöttet észleltek Magyarországon, de arányuk az elmúlt néhány évben egyre nő - mondta az InfoRádiónak a Szent László Kórház infektológusa, aki hozzátette: tavaly 140 új fertőzött volt, 2010 első félévében pedig már százat regisztráltak, vagyis valószínűleg számuk tovább fog emelkedni.

Szlávik János hangsúlyozta: az új fertőzöttek még mindig nagyrészt a legnagyobb rizikócsoportból, a homoszexuálisok közül kerülnek ki. Szerencsére nem nagyon észlelnek intravénás kábítószert használót, pedig ők néhány, akár Magyarországgal határos államban is komoly rizikócsoportot jelentenek.

A szakember kiemelte, hogy egyre fiatalabbak fertőződnek meg, hiszen ma már nem ritka, hogy 18-20 éveseket regisztrálnak HIV-fertőzöttként.

Az emberek kilencven százaléka szinte semmit nem tud a betegségről, így azt sem tudják, hogy a HIV ma már jól gyógyítható és megelőzhető. Szlávik János úgy véli, többek között azért is emelkedik a fertőzöttek száma, mert a fiatalok eléggé meggondolatlanok.

Korábban a HIV-fertőzöttek 15 százaléka volt nő, arányuk azonban fokozatosan csökken, és az elmúlt években már alig éri el a tíz százalékot. A szakértő szerint ennek egyik oka az, hogy a "klasszikus" rizikócsoportra, a prostituáltakra nem annyira jellemző, hogy megbetegednének.

kép: isabelperez.com

forrás: InfoRádió

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.