Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Melegnek születni kell

Az alapinfo.hu Birtalan Balázzsal - a Halállal lakoljanak?. A homoszexuális ember és a kereszténység című könyv szerzőjével - folytatott beszélgetést, melynek második részében a homoszexualitás kérdéskörét járták körbe. Következzten egy rövid részlet az interjúból.

– Ha röviden össze kellene foglalnunk, mondhatjuk, hogy a homoszexualitás egy fajta szexuális irányultság?

– Igen. Úgy szoktam a magam részéről fogalmazni, hogy a szexuális orientáció azt jelenti, hogy az egyén párkereső aktivitása melyik nem képviselőire irányul. A párkereső aktivitás jelentheti azt is, hogy kivel– kikkel vágyik szexuális kapcsolatra, de azt is, hogy kivel vágyik arra, hogy öreg napjaiban majd békésen pipázzon vagy zoknit kötögessen a kandalló előtt.

– Jól tudom, hogy a szexuális irányultságot fizikai tényezők is befolyásolják?

– Leszbikusok agyának vizsgálatáról nem tudok, de az tény, hogy meleg férfiak agyában kimutattak legalább két anatómiai eltérést.

– Ezekben az eltérésekben a nők agyához hasonlíthatjuk a meleg férfiakét?

– Az a leegyszerűsítés, hogy a meleg férfiaknak nőies agyuk van, az értelmetlen.

– Tehát az a fizikai eltérés amelyben különböznek, az nem hasonlít jobban egy női agy azonos részére, csak egyszerűen más?

– Amennyire én tudom, igen. De nem vagyok túl jó anatómiából.

– Végeredményben mondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel nem innen eredeztethető a másság?

– Az újabb pszichológiai megközelítés nem úgy teszi fel a kérdést, hogy mi okozza a homoszexualitást, hanem hogy mi okozza a szexuális orientációt. Ugyanis nemcsak a homoszexualitás szorul magyarázatra, hanem a heteroszexualitás is: az is lesz valahogy, az sem „csak úgy” van. Egész biztos, hogy van bizonyos fokú genetikai meghatározottság, de biztos az is, hogy nem kizárólag a gének döntenek. A legutóbb azt olvastam valahol, hogy az intrauterin hormonális hatásoké a döntő szerep. De ennél van egy szerintem érdekesebb kérdés, mégpedig a következő: miért fontos ez a kérdés egyáltalán? Arról nem zajlik társadalmi párbeszéd, hogy mi okozza a kézpreferenciát (vagyis a jobb– vagy balkezességet) – miért?

A teljes interjú elolvasható az alapinfo.hu oldalon.

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.