Az ördög tartja a gyertyát | FrissMeleg.hu where is the best to buy cheap essays online buy paper bags for sweets cover letter for customer sales representative essay on internet services what is the best essay writing company pinellas county schools homework helpline big should i underline my title in an essay self help is the best help essay writing nc state personal statement helper writing college papers for cash big y homework helpline horse link ap world history compare and contrast essay help write essay my childhood days college essay help massachusetts registry

Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Az ördög tartja a gyertyát

Ebben a hónapban – első alkalommal – egy bűnügyi regényt ajánlunk olvasóinknak. Karin Fossum hazánkban legújabb regénye, mely egy zseniális, ám nem mindennapi krimi, természetesen egy egyáltalán nem elhanyagolható meleg szálat is tartalmaz. A mű alapvetően a bűnről szól, s arról, hogy nagyon könnyen lehet áldozatból bűnössé vagy éppen bűnösből áldozattá válni.

A „norvég krimikirálynő” eredetileg 1998-ban megjelent kötetében ismét visszatér Konrad Sejer felügyelő, akit a szerző rajongói már jól ismerhetnek. Azonban ezúttal nem a nyomozó az igazi főszereplő, itt nem a nyomozás a lényeg, hanem a regény a bűnről, a bűnösökről, a gondolataikról, a viselkedésükről, az érzéseikről, az életükről szól.

Lássuk a kerettörténetet: „Látta valaki Andreast?” – olvasható több újságban: a jóképű, fiatal fiú eltűnése misztikus mindenki számára, még elválaszthatatlan haverja, Zipp sem érti, mi történhetett vele. Hiába keresi a rendőrség, hiába adnak fel újsághirdetést, senki sem tudja, hol lehet. A helyzet azonban természetesen nem lehet ilyen egyszerű.

Az ügyben nyomozó Sejer felügyelő kérdései ugyanis felzaklatják Zippet, és örökösen felidézik benne a barátjával töltött utolsó közös este megrázó emlékeit – amikor egy fiatal anya megtámadása után Zipp a barátjáról megtudta, hogy meleg, s aki megpróbált felé szexuálisan közeledni a temetőben. Az nem lehet, hogy a legjobb barátja „homokos”, s egészen eddig hazudott neki…

Miután többé-kevésbé túltették magukat a történteken, a könnyű és gyors pénzszerzés reményében árnyként követtek egy idős nőt, majd Andreas késsel a kezében belopakodott az asszony házába, és a következő pillanatban már el is tűnt. Zipp idegesen várakozott az udvaron a barátjára, aki soha többé nem bukkant fel… S innen kezdődik a regény igazán izgalmas része. A két szálon futó történetből egyrészt megismerhetjük Zipp, illetve Sejer nyomozó álláspontját, másrészt pedig a megtámadott nő, Irma Funder változatát a történtekről. Lassan a nyomozó is rájön arra, hogy Andreas meleg; számos jel utal erre ugyanis, többek között annak a festőnőnek a vallomása, aki aktfestményt festett a rendkívül szép fiúról.

Karin Fossum a Stephen King thrillerjeinek hagyományaira épülő cselekményben felvonultatja a jellegzetes „fossumos” jegyeket, a bűnös és az áldozat gondolkodásmódjának dermesztően valósághű ábrázolását, miközben egy percig sem lehetünk biztosak abban, hogy mindenki az, aminek látszik. S gyakran azt sem tudjuk eldönteni, hogy most kit szeressünk, kit sajnáljunk, s kitől undorodjunk – mint olvasók. A két szálon futó – a „meleg részleteket” (is) titkoló Zipp és az idős hölgy nézőpontjából láttatott – történet a krimi-rajongóknak ajánlott.

fotó: Scolar Kiadó

Hanzli Péter

Karin Fossum: Az ördög tartja a gyertyát
Scolar Kiadó, Budapest, 2010.
2951,- Ft

Az írás megegyezik a Company magazin 2011. januári számában megjelent könyvajánlóval.

2018. 08. 19. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.