Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Az ördög tartja a gyertyát

Ebben a hónapban – első alkalommal – egy bűnügyi regényt ajánlunk olvasóinknak. Karin Fossum hazánkban legújabb regénye, mely egy zseniális, ám nem mindennapi krimi, természetesen egy egyáltalán nem elhanyagolható meleg szálat is tartalmaz. A mű alapvetően a bűnről szól, s arról, hogy nagyon könnyen lehet áldozatból bűnössé vagy éppen bűnösből áldozattá válni.

A „norvég krimikirálynő” eredetileg 1998-ban megjelent kötetében ismét visszatér Konrad Sejer felügyelő, akit a szerző rajongói már jól ismerhetnek. Azonban ezúttal nem a nyomozó az igazi főszereplő, itt nem a nyomozás a lényeg, hanem a regény a bűnről, a bűnösökről, a gondolataikról, a viselkedésükről, az érzéseikről, az életükről szól.

Lássuk a kerettörténetet: „Látta valaki Andreast?” – olvasható több újságban: a jóképű, fiatal fiú eltűnése misztikus mindenki számára, még elválaszthatatlan haverja, Zipp sem érti, mi történhetett vele. Hiába keresi a rendőrség, hiába adnak fel újsághirdetést, senki sem tudja, hol lehet. A helyzet azonban természetesen nem lehet ilyen egyszerű.

Az ügyben nyomozó Sejer felügyelő kérdései ugyanis felzaklatják Zippet, és örökösen felidézik benne a barátjával töltött utolsó közös este megrázó emlékeit – amikor egy fiatal anya megtámadása után Zipp a barátjáról megtudta, hogy meleg, s aki megpróbált felé szexuálisan közeledni a temetőben. Az nem lehet, hogy a legjobb barátja „homokos”, s egészen eddig hazudott neki…

Miután többé-kevésbé túltették magukat a történteken, a könnyű és gyors pénzszerzés reményében árnyként követtek egy idős nőt, majd Andreas késsel a kezében belopakodott az asszony házába, és a következő pillanatban már el is tűnt. Zipp idegesen várakozott az udvaron a barátjára, aki soha többé nem bukkant fel… S innen kezdődik a regény igazán izgalmas része. A két szálon futó történetből egyrészt megismerhetjük Zipp, illetve Sejer nyomozó álláspontját, másrészt pedig a megtámadott nő, Irma Funder változatát a történtekről. Lassan a nyomozó is rájön arra, hogy Andreas meleg; számos jel utal erre ugyanis, többek között annak a festőnőnek a vallomása, aki aktfestményt festett a rendkívül szép fiúról.

Karin Fossum a Stephen King thrillerjeinek hagyományaira épülő cselekményben felvonultatja a jellegzetes „fossumos” jegyeket, a bűnös és az áldozat gondolkodásmódjának dermesztően valósághű ábrázolását, miközben egy percig sem lehetünk biztosak abban, hogy mindenki az, aminek látszik. S gyakran azt sem tudjuk eldönteni, hogy most kit szeressünk, kit sajnáljunk, s kitől undorodjunk – mint olvasók. A két szálon futó – a „meleg részleteket” (is) titkoló Zipp és az idős hölgy nézőpontjából láttatott – történet a krimi-rajongóknak ajánlott.

fotó: Scolar Kiadó

Hanzli Péter

Karin Fossum: Az ördög tartja a gyertyát
Scolar Kiadó, Budapest, 2010.
2951,- Ft

Az írás megegyezik a Company magazin 2011. januári számában megjelent könyvajánlóval.

2019. 02. 21. Csütörtök

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.