Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Meleg Golden Globe

Vasárnap este átadták az Arany Glóbusz-díjakat Los Angelesben. A Hollywood Foreign Press Association, azaz a hollywoodi külföldi tudósítók szervezetének elismerése sokak szerint a papírformát hozta. Több díjban is részesült a The Kids Are All Right című leszbikus témájú film, s három díjat bezsebelt a népszerű musical-sorozat, a Glee is.

A vígjáték/musical kategória legjobb filmje díját a hírportálunk által már többször is emlegetett The Kids Are All Right című leszbikus vígjáték nyerte, az ukrán származású amerikai filmrendező, Lisa Cholodenko alkotása (akit magát is jelöltek a rendező kategóriában). A film arról szól, hogy egy leszbikus pár (Julianne Moore (Jules) és Annette Bening (Nic)) együtt neveli mesterséges megtermékenyítéssel született kamaszt gyermekeit, ám a helyzet bonyolódik, mikor feltűnik a színen a biológiai apa. A filmet korábban a berlini filmfesztivál keretében kiosztásra kerülő Teddy-díjjal is jutalmazták már, s az Oscarra is esélyesnek tartják.

A várakozásoknak megfelelően a film női főszereplője, Annette Benning átvehette a legjobb női vígjáték/musical színésznő díját is. Mindez egyébként a második Golden Globe-ja, az elsőt Szabó István Csodálatos Júliájáért kapta. A színpadra készülő színésznő egyébként nem csak férjét, Warren Beatty-t csókolta meg még az asztaloknál, hanem filmbéli partnernőjét, Julianne Moore-t is. Beszédében külön megköszönte, hogy a tudósítók ezt a nagyon speciális filmet díjazták, melynek központi motívuma két nő mindent legyőző szerelme.

Külön kiemelhető még LMBT-témában Natalie Portman díjazása is a legjobb drámai női főszereplő kategóriában. A fekete hattyú című filmben egy biszexuális balett-táncosnő megformálásáért találták a legjobbnak.

A televíziós műfajban a vígjáték/musical kategóriát fontos még megemlíteni LMBT-szemszögből. A kategória legjobb sorozata a melegek körében is rendkívül népszerű Glee - Sztárok leszünk! című musical-sorozat lett. S – talán nem kis meglepetésre – két nyíltan meleg vagy leszbikus színészt is díjaztak ennek köszönhetően. A legjobb férfi mellékszereplő sorozat/minisorozat/tévéfilm kategóriában a fiatal (még csak 20 esztendős) Chris Colfer lett, aki nemcsak maga meleg, hanem meleg karaktert is alakít a sorozatban (az AfterElton tavaly év végi szavazásán megválasztották „az év nyíltan homo- vagy biszexuális férfijának” is). A meglehetősen meghatódott énekes-színész a könnyeivel küszködve tartotta meg köszönő beszédét. Ugyanezen kategória női díjazottja pedig a nyíltan leszbikus Jane Lynch lett, aki a sorozatban szereplő iskola igazgatóhelyettesét alakítja. A színésznő beszédében elsősorban feleségének, Dr. Lara Embry-nek köszönte meg a díjat.

A drámai filmkategória győztese a Facebook születéséről szóló A közösségi háló című alkotás lett, amely megkapta a legjobb rendező (David Fincher ) és forgatókönyv (Aaron Sorkin) díját is. Cecil B. DeMille Életműdíjban pedig a színészveterán Robert De Niro részesült.

fotók: advocate.com; tetu.com

Hanzli Péter

Most pedig következzék az összes díjazott listája (az átadás sorrendjében):

Legjobb férfi mellékszereplő:
Christian Bale - THE FIGHTER

Legjobb női főszereplő - drámai sorozat:
Katey Segal - SONS OF ANARCHY

Legjobb minisorozat:
CARLOS

Legjobb férfi mellékszereplő - sorozat/minisorozat/tévéfilm:
Chris Colfer - GLEE - SZTÁROK LESZÜNK

Legjobb férfi főszereplő - drámai sorozat:
Steve Buscemi - GENGSZTERKORZÓ

Legjobb sorozat - dráma:
GENGSZTERKORZÓ

Legjobb eredeti filmbetétdal:
"You Haven't Seen The Last Of Me" - Zene és szöveg: Dianne Warren, Előadó: Cher - DÍVA

Legjobb eredeti filmzene:
Trent Reznor és Atticus Ross - A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ

Legjobb animációs film:
TOY STORY 3

Legjobb női főszereplő - vígjáték/musical:
Anette Bening - THE KIDS ARE ALL RIGHT

Legjobb férfi főszereplő - minisorozat/tévéfilm:
Al Pacino - DR. HALÁL

Legjobb női főszereplő - minisorozat/tévéfilm:
Claire Danes - TEMPLE GRANDIN

Legjobb forgatókönyv:
Aaron Sorkin - A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ

Legjobb női mellékszereplő - sorozat/minisorozat/tévéfilm
Jane Lynch - GLEE - SZTÁROK LESZÜNK

Legjobb idegennyelvű film:
EGY JOBB VILÁG (Dánia)

Legjobb női főszereplő - vígjátéksorozat:
Laura Linney - THE BIG C

Legjobb férfi főszereplő - vígjátéksorozat:
Jim Parsons - AGYMENŐK

Legjobb női mellékszereplő:
Melissa Leo - THE FIGHTER

Cecil B. DeMille Életműdíj:
Robert De Niro

Legjobb rendező:
David Fincher - A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ

Legjobb sorozat - vígjáték/musical:
GLEE - SZTÁROK LESZÜNK

Legjobb férfi főszereplő - vígjáték/musical:
Paul Giamatti - BARNEY'S VERSION

Legjobb női főszereplő - dráma:
Natalie Portman - FEKETE HATTYÚ

Legjobb film - vígjáték/musical:
THE KIDS ARE ALL RIGHT

Legjobb férfi főszereplő - dráma:
Colin Firth - A KIRÁLY BESZÉDE

Legjobb film - dráma:
A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ

2019. 02. 21. Csütörtök

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.