Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Egymillió fontot adományozott Elton John AIDS alapítványa

Egymilliós támogatás a HIV pozitívokat segítő londoni ételhordó szervezetnek. A jótékonysági szervezet már 22 éve jelent életmentő segítséget mindazon HIV pozitívak számára, akik már magukat sem képesek ellátni. Andrew Davies elmondta, hogy ez a soha nem volt mértékű, hatalmas adomány segíti egy új, három éves program elindítását, így még több emberhez érnek majd el.

Egy amerikai minta szolgáltatta az ötletet. Ez a szervezet – „Isten szeret, mi pedig szállítunk” – a 80-as években segítette az AIDS-ben szenvedő betegeket étellel, a nagy „AIDS-félelem” idején. Ezt a hagyományt folytatják. Egész Londont átkutatva keresnek épp használaton kívüli konyhákat, majd megtervezik a menüt, megveszik a hozzávalókat, aztán a főzés, majd pedig a kézbesítés következik, szó szerint értve. Biztosítják a meleg étkezést vasárnaponként és egyéb élelmiszerekkel látják el hétközben az olyan rászorulókat, akik már magukat is nehézkesen látják el.

A szervezők remélik, hogy az adománnyal szélesíteni tudják a szolgáltatásaikat. Például bevonnak diatetikusokat, hogy intézkedjenek az egyedi esetekben. Tervezik különböző étkező csoportok megalakítását, valamint szeretnének főző tanfolyamokat és előadásokat is indítani a helyes táplálkozásról. Davies azt mondja, nagyon is helyesen, hogy a megfelelő táplálkozás mindenki számára fontos, azonban egy HIV-pozitív számára még annál is életbevágóbb. „Mindenképp cél, hogy minél több embert, minél többszöri étkeztetésben tudjanak részesíteni”.

Körülbelül 900 önkéntessel dolgozik együtt az alapítvány. Szükség is van azonban a sok emberre, mert az elmúlt években egyre inkább nőtt azok száma, akik a segítségüket kérik. Az elmúlt négy évben ötször több vészhelyzeti élelmiszercsomagot kellett kivinniük. Még szerencse, hogy az EJAF (Elton John AIDS Foundation) és más sponsorok felfigyeltek rájuk és elhatározták, hogy ahogy tudják, támogatják őket.

A becslések szerint jövőre már a 100 ezres nagyságot is eléri a HIV pozitívok száma az Egyesült Királyságban. Davies hozzáteszi, hogy a melegeknél sajnos nagyon magas az arány. Nem csak étellel szeretnék támogatni a rászorulókat, hanem különböző közösségeket is ki akarnak alakítani. Megpróbálják visszacsábítani az embereket az életbe, hisz nem egyszer tapasztalták, hogy az önkéntesen kívül mással már nem is tartják a kapcsolatot ezek az emberek. Az elszigeteletség egy hatalmas probléma, főleg az idős melegek között, akik elvesztették barátaikat, mielőtt még bármilyen gyógymód elérhető lett volna. Nagyon korlátozott az őket segítő hálózat és ezen is változtatni szándékoznak.

fotó: pinknews.co.uk

Rózsa Milán

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.