A leghíresebb „meleg” festmény | FrissMeleg.hu where is the best to buy cheap essays online buy paper bags for sweets cover letter for customer sales representative essay on internet services what is the best essay writing company pinellas county schools homework helpline big should i underline my title in an essay self help is the best help essay writing nc state personal statement helper writing college papers for cash big y homework helpline horse link ap world history compare and contrast essay help write essay my childhood days college essay help massachusetts registry

Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A leghíresebb „meleg” festmény

Feltárult a titok a rejtélyes mosoly mögött. Mona Lisa egy férfi - ezt állítja mindenesetre egy olasz szakértő. A művészet szerelmesei régóta próbálják megfejteni, hogy ki is volt Mona Lisa igazából: talán egy gazdag olasz hölgy, egy kitalált személy vagy tán Leonardo da Vinci maga?

Silvio Vincenti olasz művészeti szakértő most egy új elmélettel állt elő. Elmondása szerint a világ leghíresebb portréja Salai Giacomo Caprotti-t ábrázolja. Ö volt Leonardo da Vinci asszisztense és minden jel szerint még ennél is több. Salai nagyon szép volt és valószínűleg Leonardo szeretője – mondja Silvio a Daily Telegraphnak.

Nyomok a képben

Erős hasonlóságok vannak ugyanis az arcvonásokban. Salai annak idején gyakran modellt ült da Vincinek – magyarázza Silvio. Szerinte Leonardo egy L és egy S betűt is elrejtett a festményben, amely az ő és szeretője nevét jelképezheti, ám ezt csak magas felbontású digitális képeken lehet meglátni. Vincenti korábbi kutatásai során – szintén a digitális vizsgálatok segítségével – megtalálta a „72”-es számot is a festményen megörökített híd alatt, a háttérben, ám hogy ez pontosan mit jelenthet, arra egyenlőre neki sincsenek válaszai.

Salai Giacomo Caprotti mint Keresztelö János

A nőtlen meleg Leonardo Salait 1490-ben fogadta be a háztartásába. Később, Salai halála után gróf Francesco Melzivel élt együtt, s a Mona Lisát Salainak ajándékozta. Melzi több művészeti és tudományos művet, kéziratokat és gyűjteményeket örökölt a Mestertől.

Több történész és szakértő állította már, hogy Leonardo homoszexuális volt, így például Elizabeth Abbott és Sigmund Freud (Leonardo da Vinci meleg szempontból is alapos életrajza egyébként a melegvagyok.hu oldalon is olvasható).

fotók: artsnap.org; webartacademy.com

David Boklund

2018. 08. 19. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.