Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A leghíresebb „meleg” festmény

Feltárult a titok a rejtélyes mosoly mögött. Mona Lisa egy férfi - ezt állítja mindenesetre egy olasz szakértő. A művészet szerelmesei régóta próbálják megfejteni, hogy ki is volt Mona Lisa igazából: talán egy gazdag olasz hölgy, egy kitalált személy vagy tán Leonardo da Vinci maga?

Silvio Vincenti olasz művészeti szakértő most egy új elmélettel állt elő. Elmondása szerint a világ leghíresebb portréja Salai Giacomo Caprotti-t ábrázolja. Ö volt Leonardo da Vinci asszisztense és minden jel szerint még ennél is több. Salai nagyon szép volt és valószínűleg Leonardo szeretője – mondja Silvio a Daily Telegraphnak.

Nyomok a képben

Erős hasonlóságok vannak ugyanis az arcvonásokban. Salai annak idején gyakran modellt ült da Vincinek – magyarázza Silvio. Szerinte Leonardo egy L és egy S betűt is elrejtett a festményben, amely az ő és szeretője nevét jelképezheti, ám ezt csak magas felbontású digitális képeken lehet meglátni. Vincenti korábbi kutatásai során – szintén a digitális vizsgálatok segítségével – megtalálta a „72”-es számot is a festményen megörökített híd alatt, a háttérben, ám hogy ez pontosan mit jelenthet, arra egyenlőre neki sincsenek válaszai.

Salai Giacomo Caprotti mint Keresztelö János

A nőtlen meleg Leonardo Salait 1490-ben fogadta be a háztartásába. Később, Salai halála után gróf Francesco Melzivel élt együtt, s a Mona Lisát Salainak ajándékozta. Melzi több művészeti és tudományos művet, kéziratokat és gyűjteményeket örökölt a Mestertől.

Több történész és szakértő állította már, hogy Leonardo homoszexuális volt, így például Elizabeth Abbott és Sigmund Freud (Leonardo da Vinci meleg szempontból is alapos életrajza egyébként a melegvagyok.hu oldalon is olvasható).

fotók: artsnap.org; webartacademy.com

David Boklund

2019. 02. 21. Csütörtök

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.