Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

50 %-kal több tripperes

A tripper, más néven kankó, vagy tudományos nevén gonorrhoea, egy szexuális úton terjedő bakteriális betegség. Általában a fertőzést követő 2-7. naptól kezdve okoz tünetet, ami férfiaknál jellemzően hímvesszőfolyást, illetve végbélfolyást jelent.

A gonorrhoea nyálkahártya kontaktus útján, valamint fertőzött nedvekkel való érintkezéssel, meleg férfiak esetében védekezés nélküli anális vagy orális közösülés során terjed. A szexuális együttlétnél, az aktív és passzív fél ugyanúgy meg tudja egymást fertőzni. Orális úton tehát, az aktív fél ugyanolyan könnyen összeszedhet egy trippert, mint a befogadó fél.

A kezdetben enyhe, majd egyre súlyosbodó tüneteket nem lehet nem észrevenni. A hímvessző fertőzésekor először vizeléskor melegség, majd csiklandozó érzés jelentkezik, majd egy-két nap múlva tejszerű, fehéres cseppek ürülnek a húgycsőből, ami a hetedik nap körül sűrű, sárgászöld bő gennyes folyássá alakul. A kezdeti csiklandozó érzést, szúrós égető fájdalom váltja fel, ami az elviselhetetlenségig fokozódni. Ha a fertőzés tovább terjed a hugyutakon keresztül, akkor gyakori vizelési inger, és görcsös fájdalmak jelentkeznek.

Anális közösüléssel elkapott kankó a végbelet fertőzi meg. A végbélnyílás bőre ilyenkor kivörösödik, és repedezetté válik. A széklet nyákos, illetve gennyes lesz. A végbélből sárgás, idővel bő folyás indul meg.

Ha fertőzött nedvek a szembe kerülnek, akkor kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. A szemhéj megduzzad, és szemgennyesedés lép fel. Súlyos, nem kezelt esetben vakság alakul ki.

A torok kankós fertőzése mandulagyulladást, torokfájást, illetve ritkán nyelési nehézségeket okozhat. Sok esetben azonban semmilyen tünet nem utal a torok fertőzöttségére.

Egyes esetekben a kankó a vérárammal az ízületekig is terjedhet. Ott duzzanatot, és hatalmas fájdalmat okozva, a mozgáskorlátozottságig fajulva. De fertőződhet a szív, és a máj is. Ezekben az esetekben igen lassú a gyógyulás.

Az első tünetek észlelése esetén a bőr- és nemibeteg-gondozó hálózat szakembereihez tanácsos fordulni. A budapestiek abban az előnyös helyzetben vannak, hogy választhatják a Semmelweis Egyetem Mária utcai, jól felszerelt STD Centrumát is. A kezelést vizsgálat előzi meg, mely kenetvételből, illetve vérvételből, valamint fizikai vizsgálatából áll.

A kenetet húgycsőből, végbélből, valamint torokból veszik. Az eredmény azonnal, vagy egy-két nap múlva lesz meg. Ha a fertőzés nem egyértelmű, akkor a kenetet tenyésztésre küldik, melynek eredménye több időt vehet igénybe. Ha a fertőzés egyértelmű, vagy ismert gonorrhoeás partnerrel volt szexuális érintkezés, akkor azonnal beadják a penicillin tartalmú injekciót. Általában egyetlen adag elég. A biztonság kedvéért, egy héttel a kezelés után ismét kenetet vesznek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a kezelés hatásos volt.

Ha a második mintavétel negatív, akkor további kezelésre nincs szükség. A vérvétel azt a célt szolgálja, hogy megnézzék, nincs-e a tripperen kívül, valamilyen más nemi úton terjedő fertőzés, mint például szifilisz vagy HIV.

Az év első felében a bőr- és nemibeteg-gondozók által jelentett fertőzések száma (gonorrhoea, szifilisz, chlamydia, HIV) minden betegség tekintetében növekedett, az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Volt olyan nemi betegség, amit 5, de olyan is, melyet 50 százalékkal többen kaptak meg, a 2009-es év hasonló időszakához képest.

2010-ben a HIV sem válogatott. Magyarországon az első félévben 105-en kaptak esélyt a kényszerű újrakezdésre. Annyi HIV pozitívot szűrtek ki itthon az első hat hónapban, amennyit pár évvel korábban egész évben. A frissen napvilágot látott adat azonban, csak töredéke lehet a valóságnak. Erről jut eszembe: te mikor voltál utoljára HIV-szűrésen?

szerző: Jakab István
2010-09-16

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.