Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

HPV-szűrési program

A meleg férfiak több mint fele Humán Papilóma Vírissal (HPV) fertőzött.  A vírus valakinél szemölcsnövekedést eredményez (condyloma, hegyesfüggöly, kakastaréj), de sok esetben semmilyen tünetet sem okoz, viszont némelyeknél idővel alattomosan végbélrákot, hímvesszőrákot okozhat. HIV fertőzötteknél a HPV gyakrabban jelentkezik szemölcs vagy rák formájában.

A Szent László kórház orvos és kutatócsoportja szűrőprogramra toboroz melegeket. Mi a szűrés célja?

A kutatócsoport bizonyítani kívánja, hogy indokolt a nők méhnyakrák szűréséhez hasonlóan a végbél HPV szűrésre is kiterjeszteni az OEP támogatását, mivel a melegek közt gyakoribb a végbélrák előfordulása, mint a nőknél a méhnyakrák. HIV fertőzött melegek rákos megbetegedésénél pedig a végbélrák a leggyakoribb elhalálozási ok. Ma ezt a szűrést csak drágán, önköltséges alapon érhetjük el.

Mi a haszna annak, aki a programba jelentkezik?

Elvégeznek rajta egy költséges szűrést ingyen. Megismerheti egészségügyi állapotát: amennyiben nem fertőzött HPV-vel, beoltathatja magát még a HPV-variánsok rákkeltő verziói ellen önköltséges alapon. Amennyiben fertőzött, az időben feltárt fertőzés kiszűrésével megelőzheti a rendkívül fájdalmas végbélrákot, a műtétet, a bél hasra kivezetését, munkaképességét.

Hol végzik a vizsgálatot?

A vizsgálatot a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézetben végzik el.

Hogyan végzik a vizsgálatot?

A vizsgálat a végbélből vett kenetvétellel történik. Ezt egy föltisztító pálcika méretű, apró, üvegmosókefére emlékeztető, egyszer használatos eszközzel végzik, amellyel a végbél faláról sejteket sodornak le.

A vizsgálat előtti 24 órában nem ajánlott a végbelet kimosni, síkosítót használni és anális közösülést végezni, mert ezek a vizsgálat elvégzését eredménytelenné teszik.

Mi történik a vizsgálatra jelentkezővel?

A vizsgálatra jelentkezővel aláíratják a beleegyezési nyilatkozatot. Mivel ez személyes adatokat tartalmaz, kezelésére az adatvédelmi törvény szabályai vonatkoznak. A vizsgálati anyagot már csak kódszámot kíséri, amelyet a beleegyezési nyilatkozattól elkülönítve rögzítenek.

A személyes adatokhoz és a kódszámokhoz csak kutatócsoport jut hozzá. A jelentkezővel kitöltetnek egy anonim kérdőívet. Ezután történik a kenetvétel, amelyet sejttani és genetikai vizsgáló módszerrel elemeznek.

A vizsgálat eredményéről a kutatócsoport értesít, és tanácsokat ad a későbbiekre.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Nadrág le- és felhúzással együtt kb. 2 perc.

Hol jelentkezhetsz a programra?

Jelentkezésedet, amely tartalmazza neved, mailcímed és telefonszámod, az alábbi címekre küldheted:
1. sz.ecet@gmail.com (a kutatócsoport asszisztense)
2. karikaklub@gmail.com (HIV pozitív csoport )
3. hivvonal@hatter.hu (HIV-vonal)

Nyugat-Európában már azt szorgalmazzák, hogy a védőoltást is tegyék ingyenessé a fiúk számára is, mert egyre gyakoribb közöttük a HPV okozta szájüregi rák, ami az orális szexhez kötődik. Ez a probléma előbb-utóbb nálunk is megjelenik, de meg lehetne előzni.

Jakab István

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.