Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A KÖR

A kör hat éve működik. Azért jött létre, mert senki nem volt, aki törődött volna velük. Pedig ugyanolyan hétköznapi emberek ők is, csak egyvalamiben különböznek a többségtől: HIV-fertőzöttek. Az anonimitásba burkolózó Kör egyik szervezője, Kónya Ferenc a Company magazinon keresztül fordult nemrég a nyilvánossághoz.

Miért gondoltad, hogy nagyobb nyilvánosságra van szükségetek?
Egyre több a HIV-fertőzött Magyarországon. Köztük pedig egyre több a fiatal huszonéves, akik nem tudnak mit kezdeni ezzel a problémával. Nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy eljut hozzájuk az információ A körről.

Van egy szabályotok: ami a körön belül elhangzik, az nem kerülhet nyilvánosságra. Mit jelent ez?
Ez azt jelenti, hogy A körön belül elhangzottak, nem kerülhetnek a körön kívülre. Ez azért nagyon fontos, mert a legtöbben, akik A körbe járnak, féltik az anonimitásukat. Ők majdnem mindannyian tovább élik szexuális életüket, szórakozóhelyekre, szaunába járnak. Nyilván meg akarják őrizni titkukat, és nem akarják azt, hogy kiderüljön róluk a HIV pozitivitás.

Hányan járnak A körbe?
Egyre többen. Kezdetben havi egyszer találkoztunk, de sajnos kinőttük magunkat, így most havonta két alkalommal van Kör, minden hónap első és harmadik szombatján, 15 és 19 óra között. Egy-egy szombaton 10-15-en jönnek el. Nincsenek kötelezettségek, kötelező feladatot is csak ritkán adunk valakinek.

Miféle hiányt pótol A kör?
Igazából nincs, aki foglalkozna a HIV pozitívokkal. Nálunk olyan dolgokról tudnak beszélni az érintettek, amit máshol nem tehetnek meg. Egy pszichológus már eleve nem tud mit kezdeni a melegséggel. Ha ehhez még HIV is társul, akkor nagyon gyorsan lepattintják az embert.

A HIV-ambulancia irányít hozzátok segítségre szorulókat?
Ma ez még csak fordítva működik. Mivel HIV-szűréseket is végzünk, így az a jellemző, hogy mi segítünk eljutni az érintetteknek a megfelelő helyre. A mostani nővérek az ambulancián ráadásul nagyon le vannak terhelve.

Miben tudtok segíteni a pozitívoknak? Milyen problémák merülnek fel?
Nagyon sokféle problémával jönnek hozzánk, onnantól kezdve, hogy vannak, akik nem tudják elfogadni, hogy HIV pozitívok. Nem tudnak erről beszélni, kimondaniuk is nehéz. Nincs olyan barátjuk, akivel ezt a dolgot megbeszélhetnék. Félnek elmondani a családnak, vagy attól tartanak, hogy kitudódik a dolog a munkahelyükön, így viszik magukkal a görcsöt. Aztán ott van a többi kérdés. Meddig lehet ezzel élni? Mikor kell gyógyszert szedni? Mi a különbség a HIV és az AIDS között? Szerencsére szociális problémák ritkán fordulnak elő, de korábban azok is voltak. További fontos kérdés a gyógyszer-mellékhatás, és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.

Nincs elég szakorvos a pozitívok ellátására kijelölt László Kórházban?
Van mindenféle szakorvos a László Kórházban, csak nem vállalják a HIV pozitívok kezelését. Vagy ha igen, akkor beöltöztetik őket szkafanderbe, és úgy vizsgálják meg az embert. Ma az a jellemző, hogy azért hallnak meg HIV-fertőzöttek, mert nincs orvos, aki segítene rajtuk. Ma már nem azért hallnak meg emberek, mert a HIV elviszi őket, hanem azért, mert nem találnak az egyéb problémájukhoz megfelelő orvost, aki foglalkozna velük. Rengeteg a daganatos, és keringési-érrendszeri beteg. De nem akad orvos, aki ellátná őket. Egyedül a száj és fogászati szakrendelés megoldott, de akinek fogtechnikai problémája van, azt már nem tudják megoldani. Így minden HIV pozitívnak saját magának kell megfelelő orvost találnia, aki hajlandó ellátni.

Mit tanácsoltok a HIV pozitívoknak, ha orvoshoz fordulnak?
Mi hajlamosak vagyunk azt sugallni, hogy minden orvosnak kötelessége lenne mindenkivel úgy bánni, és mindenkit úgy kezelni, hogy akár egy hepatitiszt, vagy bármilyen más fertőző betegséget elkaphat a betegektől. A biztonsági óvintézkedések betartásával mindez elkerülhető. Mindenkinek magának kell eldöntenie, megmondja-e vagy nem a HIV státuszát.

Betegség a HIV-fertőzöttség?
Nem. Akkor lesz beteg az ember, ha fejben, azaz pszichésen okoz problémát a HIV. Nem jó, ha betegség tudata alakul ki egy HIV pozitívnak. Mi arra próbáljuk rávenni az embereket, hogy éljenek ugyanúgy, mint eddig. Ne változtassanak szokásaikon. Persze használjanak óvszert. De nem kell árnyékba menni a nap helyet. Nem kell az étkezési szokásokon változtatni. Vigyázzanak magukra, és használjanak óvszert, elsősorban azért, hogy saját magukat megvédjék a nemi betegségtől, vagy egy esetleges felülfertőzéstől. Mert egy HIV pozitív sokkal jobban ki van szolgáltatva a fertőzéseknek, mint egy ép immunrendszerű személy.

A kör (korábban Pozitívan gondolkodók baráti köre) ingyenes és anonim HIV- és szifiliszszűrést végez gyorstesztek segítségével, minden hónap első csütörtökén 17 és 20 óra között. Cím: Budapest, 5. ker. Henszlmann I. utca 7. fszt. 1a. (a Károlyi kert mellett). Kapucsengő: alapítvány. E-mail: kor@enternet.hu Telefon: 06-1-789-8867. Honlap: http://akorbp.blogspot.com/

Jakab István
 

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.