Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Hivatalosan 182-en fertőződtek meg tavaly

Pontosan 4 hónapra és 22 napra volt szüksége az Országos Epidemiológiai Központnak arra, hogy nyilvánosságra hozza a 2010 utolsó negyedévének HIV/AIDS adatait, hogy ismertté váljon a teljes 2010-es év statisztikája. A most nyilvánosságra került adatok lahangoló képet festenek a hazai HIV/AIDS járványügyi helyzetről.

Tavaly elég volt 10 hét is az adatok feldolgozására és leellenőrzésére, idén azonban már 15 hétébe került a HIV/AIDS adatok nyilvánosságra hozatala az Epidemiológiai Központnak, noha már az első negyedév adatait illene nyilvánossá tenni.

2010-ben rekordot döntött az egészségügyi adminisztrációba bekerült frissen kiszűrt HIV pozitívok száma. Míg 2009-ben 140-en lettek HIV-fertőzöttek, addig 2010-ben már 182 volt ez a szám. Az emelkedés 30 százalékos az előző évekhez képest.

A most nyilvánosságra került adatokból kitűnik, hogy a 20 és 39 év közötti korosztály a leginkább veszélyeztetett. Tavaly az összes fertőzött 77 százaléka ebből a korosztályból került ki, de évekre visszamenőleg ez az arány 70 százalék fölötti.

Tavaly 10-en hunytak el AIDS következtében. Róluk az mondható el, hogy csak nagyon későn derült ki betegségük valódi oka, így rajtuk már nem lehetett segíteni. Az előzetes hírekkel ellentétben azonban ez a 10 halálos áldozat azt jelenti, hogy a 2009-es adatokhoz képest (9 fő) – igaz csekély mértékben, de - növekedett az AIDS-ben elhunytak száma.

Az ismert rizikócsoportú HIV-pozitívok közül 87 százaléknyian homo-, illetve biszexuálisok. Mindössze 13 százalékban fordult elő heteroszexuális kontaktus során HIV-fertőződés.

2010-ben 20 személyről már csak AIDS stádiumban derült ki a HIV-fertőzöttség ténye. Ez a regisztrált fertőzöttek mintegy 11 százaléka. Ami azt jelenti, hogy ők csak már későn kapták meg a megfelelő orvosi segítséget. Az ő esetükben 50 %-os volt a halálozási arány.

2010. december 31-ig a regisztrált HIV-pozitívok száma 1953 főre emelkedett. Közülük 1595-en vannak életben. 358-an pedig már nem lehetnek közöttünk.

A fenti számok egyáltalán nem biztos, hogy tükrözik a valós helyzetet. Ezek csak az Országos Epidemiológiai Központ által számba vett esetek. Egyes becslések szerint 8-10 000 HIV-pozitív élhet hazánkban.

A legveszélyeztetettebb populáció a védekezés nélkül anális szexet folytató melegek. A 20-39 éves korosztály. Ugyanakkor a fertőzöttek között minden évben van ennél fiatalabb és a jóval idősebb korosztályba tartózó személy is.

Jakab István
2011-04-28

 

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.