Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Gyertyát gyújtottak

Minden évben május harmadik vasárnapján világszerte gyertyát gyújtanak az AIDS áldozataira emlékezve. Itthon erre május 15-én délután 3 órakor került sor, a budapesti Szent László Kórház kertjében kialakított emlékhelyen. Tavaly 10-en estek a gyógyíthatattlan betegség áldozataivá, és minden eddiginél többen lettek ertőzöttek.

Magyarországon a korábbi évekhez képest tavaly fertőződtek meg HIV-vel a legtöbben. Noha az idejében kiszűrt HIV-fertőzöttek kezelhetők lennének, sajnos minden évben tucatnyian halnak meg AIDS-ben. Ennél lényegesen többen lehetnek azok, akikről haláluk után sem derül ki a fertőzés ténye. Magyarországon a hivatalos statisztikák bár arról tanúskodnak, hogy kevesek problémája a HIV, azonban ez a szűrések alacsony számával van összefüggésben.

Az AIDS-ben elhunytakért gyújtottak gyertyát május 15-én vasárnap. A PLUSS Egyesület megemlékezésre nemcsak az érintetteket várták.

Míg 2009-ben 140-en lettek HIV-fertőzöttek, addig 2010-ben már 182-en fertöződtek meg. Az emelkedés 30 százalékos volt, az előző évekhez képest.

A 20 és 39 év közötti korosztály a leginkább veszélyeztetett. Tavaly az összes fertőzött 77 százalék ebből a korosztályból került ki, de évekre visszamenőleg ez az arány 70 százalék fölötti.

2010-ben 10-en hunytak el AIDS következtében. Róluk az mondható el, hogy már későn derült ki betegségük valódi oka, így rajtuk már nem lehetett segíteni. A 2009-es adatokhoz képest (9 fő) – igaz csekély mértékben, de - növekedett az AIDS-ben elhunytak száma.

Az ismert rizikócsoportú HIV-pozitívok közül 87 százaléknyian homo-, illetve biszexuálisok. Mindössze 13 százalékban fordult elő heteroszexuális kontaktus során HIV-fertőződés.

2010-ben 20 személyről már csak AIDS stádiumban derült ki a HIV-fertőzöttség ténye. Ez a regisztrált fertőzöttek mintegy 11 százaléka. Ami azt jelenti, hogy ők csak már későn kapták meg a megfelelő orvosi segítséget. Az ő esetükben 50 %-os volt a halálozási arány.

2010. december 31-ig a regisztrált HIV-pozitívok száma 1953 főre emelkedett. Közülük 1595-en vannak életben. 358-an pedig már nem lehetnek közöttünk.

A fenti számok egyáltalán nem biztos, hogy tükrözik a valós helyzetet. Ezek csak az Országos Epidemiológiai Központ által számba vett esetek. Egyes becslések szerint 8-10 000 HIV-pozitív élhet hazánkban.

A legveszélyeztetettebb populáció a 20-39 éves melegek. Ugyanakkor a fertőzöttek között minden évben találnak fiatalabb, vagy jóval idősebb korút.

Jakab István
2011-05-15

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.