Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

AIDS: népesedési katasztrófa?

(MTI) Az ENSZ nemrég kiadott előrejelzése alapján a világ népessége, tovább növekszik, és 2100-ra elérheti a 10,1 milliárdot. Az elmúlt évtizedekben nem realizálódtak a korábbi prognózis, miszerint nagymértékű demográfiai katasztrófát fog okozni az AIDS. Magyarországon mindeközben egyre többen halnak meg AIDS következtében. Az okok: alacsony szűrésszáman, késői diagnosztika.

Mintegy 40 milliónyi HIV-pozitív él manapság a világon, jelentős részük Afrikában. Az 1990-es években készült, az afrikai országokban való elterjedtségére vonatkozó előrejelzések túlzónak bizonyultak, az új antiretrovirális kezelésmegjelenése sok helyen csökkentette az AIDS okozta halálesetek számát.

 

Az ENSZ új demográfiai jelentésének egyik üzenete az, hogy az AIDS, bármilyen pusztító volt is a világ sok részén, nem okozott olyan demográfiai katasztrófát, amilyenre számítottak.

Magyarországon alacsony az AIDS progressziója. Ugyanakkor a HIV-szűrések száma nem magas, ami magyarázhatja az alacsony esetszámot. Riasztó tény ugyanakkor, hogy Magyarországon 2011-ben, már annyian haltak meg AIDS-ben, mint tavaly egész évben. A késői diagnosztika az AIDS esetében 50%-os halálozási kockázatot jelent.

(forrás: MTI)

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.