Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Interjú az Arany Tűsarok Gála szervezőjével, Németi Rolanddal

Kevesebb, mint két hét múlva, június 15-én, szerdán éjjel immár második alkalommal rendezik meg a Capella Caféban az Arany Tűsarok Gálát, melyen idén hat kategóriában adnak át díjakat. Az ünnepélyes gála kapcsán beszélgettünk az est főszervezőjével, a Capella művészeti vezetőjével, Németi Rolanddal.

Az első Arany Tűsarok gála tavaly előtt volt, 2009-ben. A saját tapasztalatom szerint nagyon jól sikerült: megmozgatta a hazai meleg életet, leginkább az éjszakai életben mozgó transzvesztita előadókat. Neked akkor mi volt a benyomásod?

Igen, az első rendezvényünk tulajdonképpen a transzvesztitákról szólt, transzvesztita díjnak indult, azért is az elnevezés, Arany Tűsarok. Közel huszonöt éve van transzvesztita show Magyarországon, s így jött az ötlet, hogy a kiváló művészeket díjazzuk. Ebben az évben nem igazán van azonban értelme, hogy ugyan ezek a kategóriák legyenek. Az elmúlt időszakban nem változott annyit a műfaj, hogy ugyanezekben a kategóriákban lehetne kiosztani a díjakat. Ezért idén új dolgokat szerettünk volna csinálni, másfelé nyitni. A meleg élet ugyanis nem csak ebből áll, ez annak csak egy része. Ha lemész egy meleg szórakozóhelyre, ez egy jó program lehet, ami megadja az alaphangulatot. Idén inkább arra térünk ki, hogy 2011-ben mit szeretnek a magyar melegek? Hogy hová járnak szórakozni, milyen parti-sorozatot szeretnek, ki az év „melegkedvence”, mi az az újság, az az internetes oldal, ahová felmennek és érdeklődnek mindenről, ami az identitásukról szól.

És az eredeti ötlet honnan jött, még tavalyelőtt?

Az ötlet gazdája az egyik vendégünk volt, aki kitalálta és az iwiw-re, mondhatni poén jelleggel felrakta, hogy szavazzatok: ki az év legjobb előadója, az év sminkje stb. Már nem emlékszem, pontosan, mik voltak, két vagy három kategória volt. Ez akkor nagyon jó dolognak tűnt; én is csak megláttam, így véletlenszerűen, s arra gondoltunk, hogy milyen vicces lenne egy meleg Oscar-t csinálni. Egy díjátadó gálát, sztárvendégekkel. S főleg azért pont a Capellában, mert az a legrégebbi, működő melegbár Magyarországon, s mindenki nagyjából innen indult. A jelenleg dolgozó transzvesztitákból legalább negyven itt kezdte a pályafutását, de ha nem is itt kezdte, akkor itt megállt a pályáján egy kicsit. Úgyhogy egyfajta bázisa volt mindig is a transzvesztita műfajnak.

Akkor idén milyen kategóriák is vannak? Összesen hat, ha jól emlékszem…

Két kategória megmaradt a transzvesztita műfajban, illetve a meleg show-műsorok műfajában: az egyik a legjobb transzvesztita/transzszexuális előadóművész díja. Ez egyébként kifejezetten 2011-re vonatkozik, míg az első díj még arról szólt, hogy az elmúlt huszonöt évet díjaztuk. A másik, az életműdíj, amit meg szerettünk volna hagyni még; ez is szintén transzvesztita/transzszexuális előadóművészekre vonatkozik. Vadonatúj kategória a legjobb meleg vendéglátós, hogy a pultosainkat is díjazhassuk, akik ugyan a másik oldalon állnak, ám ők is vendégeket vonzanak be. Van a legjobb LMBT party-sorozat, hogy hová járnak szórakozni a melegek? Ott van az év hazai melegkedvenc énekese, valamint az év hazai meleg hírportálja. Összesen hat kategória.

Szavazni a honlapon lehet. Meddig is? Egészen a gáláig?

Tulajdonképpen a műsorban fogjuk hivatalosan lezárni a szavazást, ugyanúgy, ahogy mondjuk Stohl András a Való Világban lezárja azt. S akkor nézzük meg, öt perccel előtte kb. a végeredményt, s a győztesek nevét betesszük a borítékokba. S hat magyar híresség, közéleti személyiség fogja átadni a díjakat. A díjátadók fele már megvan, körvonalazódott, hogy kik lesznek ők.

De akkor egyelőre még nem hivatalos, hogy kik lesznek a díjátadók?

Fésül Nelly már biztos, a többi egyenlőre szervezés alatt van.

A műsor előtt lesz egy VIP-fogadás, és valamikor éjfél körül kezdődik a műsor, ugye?

A pontos program a következőképpen alakul majd: 22 órakor nyitjuk az ajtókat, 23 órától pedig a jelöltek és a VIP vendégek részére állófogadást rendezünk. 23:30-tól egy különleges fotókiállítással egybekötött divatbemutatót láthatnak majd a nézők, ami tulajdonképpen az előzenekar funkcióját tölti be az esten. 2009-ben is volt egy úgynevezett „warm up performace”. Akkor Szegedi Tímea énekesnő volt a vendégünk, akinek gyakorlatilag ekkor lendült fel a karrierje. Ő énekelt akkor ismert jazz nótákat, és ezt a vonalat szeretnénk tovább vinni, majd az est zeneiségében is.

A VIP műsorban modellek, táncosok és a Capella társulatának művészei működnek majd közre. Ezzel a bemutatóval és az egész este színpadképével egy roppant tehetséges lányt bíztam meg, aki nemrég bukkant fel az életemben. Ő, Cinthya Dictator, a tavalyi X-faktor reklámarca, egy extrém külsejű fotós, aki polgárpukkasztó képein leginkább önmagát ábrázolja, és nem utolsó sorban megszólalásig hasonlít Lady Gagára.

Ezek milyen fotók lesznek?

Extrém fotók, egyelőre ennyit árulok el, a koncepción dolgozunk éppen Cinthyával. Nem csak holmi magamutogatás a cél, üzenetet szeretnénk közölni.

Hat kategóriáról van szó, kategóriánként elvileg nyolc jelöltről, körül-belül…

Úgy emlékszem, hogy nem mindegyik kategóriában van nyolc jelölt. Eredetileg, tehát 2009-ben nyolc kategória volt, s azon belül bármennyi jelölt lehetett, nem szabtuk meg. Most eredetileg azt szerettük volna, hogy nyolc kategória legyen, de aztán hat lett végül. És átlagosan nyolc jelölt van.

S mi alapján dőlt el, hogy kik lesznek a kategóriák jelöltjei?

Hát, ez az, amit sokan felrónak, hogy ki és mi alapján döntötte ezt el. Nagyon sok emberrel beszélgettem, az elmúlt két évben erről a rendezvényről, például azokról is, hogy melyik a legjobb parti-sorozat, hogy ki a legjobb előadó szerintük, s végül azokat jelöltük, akikről azt gondoljuk, hogy a legjobbak abban, amit csinálnak. Tulajdonképpen én vagyok az, aki jelöltem a jelölteket, ám a melegek véleménye alapján. Körül-belül négy éve dolgozom a meleg éjszakában, s sok emberrel beszélgetek – erről is.

Úgy emlékszem, hogy az előző alkalommal a szavazás során voltak abból problémák, hogy lehetett duplán vagy triplán szavazni, bizonyos idő elteltével szavazni ugyanazokra a jelöltekre. Idén mintha ez megváltozott volna…

Igen, most már sikerült megoldani a problémát, így már teljesen korrekt a szavazás. Ezt egy profi szakembere bíztuk. Az első Arany Tűsaroknál kicsit gyerekcipőben jártunk ezen a téren, és ez a két év elég volt arra, hogy kigondoljunk egy még korrektebb módot, hiszen a szavazás a legtámadhatóbb pontja a gálának, így most egy IP-címről csak egyszer lehet szavazni, s nem csak egy nap egyszer, hanem egyáltalán egyszer.

Emlékeim szerint a Facebook-on lett először kiírva, hogy idén is lesz díjátadó, s hogy mik lesznek a kategóriák, hogy indul a szavazás, s hogy ott alakult ki kisebb vita a díjátadó kapcsán. Erről mesélnél?

Ami vitás kérdés volt, talán az első az, hogy miért pont a Capella? Hogy miért nem egy független helyen tartjuk? Azt gondolom, azért nem, mert ez egy meleg rendezvény, s mint ilyet, meleg helyen kell tartani. S főleg egy olyan meleg helyen, amely ennyi év után a legrégebbi, még mindig működő hely, így megérdemli azt, hogy kapjon egy esélyt a meleg élettől. A Capella is – mint ahogy azt már mondtam – nagyon sok előadót nevelt ki, sok pultost, sok vendéget, leginkább a mai harmincas korosztályt, akiknek talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a nyolcvan százaléka régi Capellás törzsvendég. Vagy azért is, mert a Capella volt az a melegbár, mely 2000-ben megkapta a legjobb budapesti szórakozóhely díját, és mindig is befogadó volt.

Milyen kritikák voltak még?

Leginkább az, hogy kik azok, akik jelölték a jelölteket, és hogy miért pont azok a jelöltek, akik? Én nem a barátaimat jelöltem erre a díjra. Én is előadóként, táncosként dolgozom különböző show műsorokban, így egyrészt a szakmai véleményem, másrészt a nézők, a meleg közvélemény alapján döntöttem a jelöltekről. Így lett például jelölt Posta Irén, az életműdíj kategóriában. Azt gondolom, nagyon nagy dolog egy transzvesztita előadó életében, ha nemegyszer képes a személye megtölteni egy Karinthy Színházat.

Így a végén, mire számítasz: hogyan fog sikerülni a második Arany Tűsarok Gála?

Ahogy közeledik a gála időpontja, percről percre jobban izgulok, főleg, hogy nagyon pozitívak a visszajelzések. Hatalmas a készülődés. Egy biztos, a cél, hogy megmutassuk, képesek vagyunk, mi melegek megbecsülni az értékeinket. Minden követ megmozgatunk. Én már ezzel álmodom...

Szavazni június 15-ig a Capella honlapján lehet.

fotók: Facebook; Capella

Az interjút készítette: Hanzli Péter

2019. 08. 20. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.