Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Harminc éve jelentették be az AIDS felfedezését

Harminc évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra Amerikában egy kutatócsoport, hogy öt meleg férfi Kaliforniában egy újonnan beazonosított betegségben szenved. A betegség neve egy évvel később Szerzett immunhiányos tünetegyüttes, angol rövidítéssel AIDS lett. Gyakorlatilag azóta, harminc éve folyik a betegség elleni harc világszerte.

1981-ben ezen a napon jelent meg Amerikában az a beszámoló az ún. Morbiditás és Mortalitás Heti Jelentésben, amely egy új betegség felbukkanásáról tudósított. Az említett öt homoszexuális férfi súlyos tüdőgyulladásban szenvedett, valamint daganatok jelentek meg a bőrükön (Kaposi-szarkóma), s így ezeket vélték az új betegség első fizikai megnyilvánulásainak. A Michael S. Gottlieb által vezetett 33 tagú kutatócsoport megfigyelése Los Angelesben történt, a Centers of Diesase Controll nevű intézményben, s a betegséget elsőként Meleg-vonatkozású Immunhiánynak nevezték el (angol rövidítéssel: GRID).

A kór a meleg közösségen belül gyorsan terjedt, ezért kapott lábra az a közvélekedés, hogy az AIDS a „négy H”, vagyis a homoszexuálisok, a heroinisták, a haitiak és a hemofíliások betegsége.

Az AIDS-et 1981. december 1-jétől jegyzik, mint különálló betegség. A vírus terjedésének menete 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a 20. század első felében. A fertőzöttek több mint háromnegyede Fekete-Afrikában él.

1984-ben a francia Luc Montagnier, Francoise Barre-Sinoussi (2008-ban orvosi Nóbel-díjat kaptak) és Jean-Claude Chermann professzoroknak sikerült elszigetelniük a betegség kórokozóját, az emberi immunrendszert legyengítő vírust, vagyis a HIV-et (Humán Immundeficiencia Vírus). A vírus beazonosítása után szűrővizsgálatok végzésére 1985-től van lehetőség.

A betegség sokáig teljesen kezelhetetlen volt. Az áttörés 1996-ban történt, mikor felfedezték és bevezették a modern antiretrovirális gyógyszeres kezelést. Ennek köszönhetően az időben elkezdett gyógyszeres kezelés hatására nem alakul ki az AIDS tünetegyüttes, így egy HIV-fertőzött életkilátásai jelentősen, csaknem élethosszig növekedtek. A vakcináció kifejlesztése és a HIV-pozitívok teljes gyógyulására az emberiségnek még virni kell, ezért a HIV ellen a legjobb védekezés a megelőzés.

1990-ben 1 millió ember élt HIV/AIDS-el, ma már ez a szám 40 millió körüli. Világszerte a halálozások száma a napjainkig elérte a 30,8 millió főt. Az AIDS jelenleg a fejlődő országokat sújtja legjobban. Itt él a  fertőzöttek kétharmada, akikre az is jellemző, hogy nem jutnak hozzá időben a antiretrovirális kezeléshez.

fotó: Wikipedia

Hanzli Péter

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.