Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Fiúk melegítőben

A Ken Hobey álnéven író elsőkönyves magyar szerző Fiúk melegítőben című regénye fiatal melegek és (címével ellentétben) leszbikusok életéről mesél. Arról, hogy milyen nehéz elfogadni saját melegségünket, elmondani azt a családnak vagy hogy milyen nehéz párkapcsolatot kezdeményezni, majd fenntartani azt.

A regény egyik főszereplője Huba, a meleg tanár, aki természetesen titkolja melegségét: arról csak Nóri nevű kolléganője tud, akivel minden gondját-baját meg tudja osztani. Nagyon fontosnak tartja a hivatását, mivel imád tanítani, ezért sem szeretné, ha kiderülne melegsége. Egy idő után azonban rádöbben: bele szeretett egyik érettségiző magántanítványába, Ricsibe, s ez egész életét megváltoztatja.

Lívia, a leszbikus lány, egy távol-keleti bolt résztulajdonosa éppen randira készül. A neten ismerkedett össze egy Brigi nevű lánnyal, s már az első találkozáskor úgy érzékeli, ebből lesz valami. Szinte sorszerűnek bizonyul a találkozásuk, ám azt még meg tudja, hogyan is közölje mindezt a szüleivel, akik még a melegségéről sem tudnak.

Dani Lívia üzlettársa; együtt árulnak a boltban, ám ezen kívül rendkívüli képességei is vannak: auralátó ugyanis. Egyszer csak felbukkan egy srác a boltban, aki az első pillanattól elvarázsolja, s nem mellékesen a kisugárzása is rendkívüli hatást gyakorol rá. Robinak azonban barátnője van, ezért Dani szinte már fel is adná a reményt, viszont a heteró fiú is rájön, hogy érez valamit Dani iránt.

A történet szereplőinek útjai természetesen találkoznak a regényben. Huba például régi barátjától, Danitól is tanácsot kér: mit tegyen szorult helyzetében. El merje-e mondani kamasz tanítványának, hogy szereti, vagy próbálja valahogy túlélni az érettségiig lévő időszakot, aztán majd meglátja, mi lesz. Dani szurkol Líviának, hogy minden a legjobban alakuljon Brigivel, s mellette áll, mikor a lány arra készül, hogy végre elmondja szüleinek az évek óta őrzött titkot. S a lány is megértő társa Daninak, mikor az identitásválsággal küzdő Robi és Dani viharos kapcsolatának részleteivel találkozik.

Válaszolj a következő kérdésre, és nyerj egy példányt a regényből!

Mi a foglalkozása a regényben Hubának?

Beküldési határidő: 2011. szeptember 25.

email: foszerkeszto@frissmeleg.hu

A regény egyértelműen olyan élethelyzeteket mutat be, melyek minden meleg fiatal életében lejátszódnak. Az önelfogadás, a felvállalás problémája, a szülőkkel való őszinte kapcsolat fontossága, a titkolózás mérgező légköre, a lebukástól való félelem, egy bimbózó kapcsolat szépsége, a lopott csókok a sötét kapualjakban, a kapcsolat fenntartása – mind-mind ismerős lehet. Ezeket próbálja bemutatni a – vélhetően melegsége miatt álnéven író – szerző, ám a regény sajnos az elsőkönyves írók gyermekbetegségeitől hemzseg. S mindez azért szomorú, mert az alaptörténet kifejezetten érdekes és a szereplők is szerethetőek. A regény viszont sokszor megreked a középiskolai fogalmazás szintjén, s gyakran még a politikai korrektség követelményeinek sem felel meg (kifejezetten bántó például, ahogy a „leszbi” vagy „leszbika” kifejezést használja női szereplőire).

Ettől eltekintve a regény sokak számára érdekes olvasmány lehet (melynek várhatóan nemsokára a folytatása is megjelenhet), így az említett hiányosságok és hibák ellenére is tanulságokkal szolgálhat fiatal melegeknek vagy éppen szülőknek is. S azt se felejtsük el, hogy időnként mindenkinek szüksége van happy enddel végződő történekre is…

Az írás megegyezik a Company magazin 2011. szeptemberi számában megjelent könyvajánlóval.

Hanzli Péter

Ken Hobey: Fiúk melegítőben
Novum Kiadó, Sopron, 2011.
Ára: 2850 Ft

2020. 07. 05. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.