Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Genderqueer

Lidia Krawczyk és Wojtek Kubiak kiállítása az önmeghatározás, azon belül is az egyén kulturális és szexuális identitásának problematikáját érinti. Megtekinthető: 2011. szeptember 8-tól november 9-ig. Helyszín: Platán Galéria (Budapest, VI. Andrássy út 32.).

Lidia Krawczyk és Wojtek Kubiak kiállítása az önmeghatározás, azon belül is az egyén kulturális és szexuális identitásának problematikáját érinti. A genderqueer fogalma a gender (társadalmi nem) és queer (a szó jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan) összetétele, a társadalmi nemek tudományának egyik alterületéből, a queerelméletből vált ismertté, a nem bináris (férfi vagy nő) nemi identitáshoz kapcsolódik.

A kiállítás címe azonos a művészpárost 2006 óta foglalkoztató Genderqueer projekttel, melynek átfogó bemutatására a krakkói Bunkier Sztuki Kortárs Művészeti Galéria Becoming című kiállításán került sor 2008-ban. A projekt több médiumban nyilvánul meg: festészet, fotó, videó és szobrászat. Legnagyobb hangsúllyal a nagy méretű, hiperrealista portré festmények szerepelnek, melyeket fotó portré sorozat, kaleidoszkóp-szerű, portré mozaik videómunkák, valamint a két művész megtévesztő mellszobor önarcképe egészít ki.

Az olajfestmények olyan "nemekbe öltözött" személyek képmásai (K., G., I., M. stb.), akik a megfelelő kellékek, mint például paróka, műbajusz vagy smink felhasználásával zavarba ejtik a nézőt, aki a nemi identitás és annak felismerését "megkönnyítő" kategorizációinak csapdájába kerül. A férfi/nő, he/she érvényüket vesztik. "A queer elmélet egyik igen összetett aspektusát szerettük volna ábrázolni, mégpedig azt, hogyan konstruálódik a személyiség, az identitás, hogyan alakítja a társadalom az egyént. Az úgynevezett harmadik nemet szerettük volna bemutatni, ami összetett és különböző módon manifesztálódik."

A Platán Galériában a Genderqueer egy kisebb változata kerül megismétlésre.

Lidia Krawczyk(1979)és Wojtek Kubiak(1978) 2004 óta dolgozik együtt. Munkáikban elsősorban nemi identitás és szexualitás, társadalom és hatalom viszonyának problematikája nyilvánul meg.

Megnyitó: 2011. szeptember 8. (csütörtök), 19.00 óra

A kiállítást megnyitja: Süvecz Emese kurátor, tranzit.hu

Megtekinthető 2011. november 9-ig.

forrás és kép: Lengyel Intézet

2020. 07. 05. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.