Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Az első meleg filmfesztivál Kenyában

Kenyában első alkalommal rendeztek kifejezetten meleg filmfesztivált – számolt be róla az Afrika Review. A kelet-afrikai ország fővárosában megrendezett filmes eseményt OUT névre keresztelték, és olyan művész- és dokumentumfilmeket vetítettek, melyek az Afrikában élő LMBT emberek életét és helyzetét mutatják be.

A szervezők úgy nyilatkoztak, hogy lehetőséget kívántak biztosítani arra, hogy beszélni lehessen a homoszexuálisok életéről, szerelmi történeteiről és a kisebbségi lét nehézségeiről.

A filmfesztivált a „Gay Kenya” nevű csoport szervezte Nairobiban, a svájci Nagykövetség és a Goethe Intézet kenyai kirendeltsége támogatásával. A „Gay Kenya” alapítói szerint a fesztiválon levetített filmekből összeáll a helyi LMBT közösség története, s az érdeklődők megtudhatják, milyen megalázott és sértő helyzetben élnek Kenyában – s más afrikai országokban – a melegek, leszbikusok és transzszexuálisok.

A szervezők kezdetben körül-belül 60 fős közönségre számítottak, ám az érdeklődés ennél nagyobb lett. Az Egyenlítő mentén fekvő ország első meleg filmfesztiváljának így végül mintegy 200 látogatója volt.

A meleg filmfesztivál megrendezése azért is érdekes, mert Kenyában illegálisnak számít a férfiak közötti homoszexualitás (a női egyelőre még nem, bár már az is felvetődött), és a Btk. 162-165. paragrafusai alapján 5 évtől 14 évig terjedő börtönnel bűntethető. Ennek ellenére működhetnek olyan civil szervezetek, melyek az LMBT-jogok védelmével foglalkoznak, s szerencsére viszonylag kevés letartóztatás történik az országban, homoszexualitás vádjával.

fotó: adhc.wordpress.com; wikipedia

Hanzli Péter

2020. 07. 05. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.