Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Angyalok, cowboyok és Elvis nagyzenekarra - George Michael Symphonica turnéjának magyar felvonása

Szerencsére a hétfő esti órákban beköszöntő fákat tépő szélvihar, és az utána következő záporeső nem jelentett semmi baljós előjelet az aznap megrendezésre kerülő Symphonica Tour budapesti állomásán.

Az ötven felé közeledő Georgios Kyriacos Panayiotou, vagy, ahogy az egész világ ismeri, George Michael, egy merész húzással átnyergelt a szimfonikusok világába és teltházas koncertet adott, amelyben szinte mindennek ellentmondott, amely karrierjének kezdetén jellemezte. Repertoárjából csak a lassú, személyes számokat tartotta meg, amelyek nem is mindig a legismertebbek voltak, de határozottan nem a rajongók által „hangosan vele énekelhető, visszatérő refrénű” dalok. Kiegészítésként több új számot is a maga képére formált, amelyet a 2007-es koncertről is ismerős ledfalon futó bonyolult háttér mintázatok körítettek. Ezeket csak néhol váltotta fel egy-egy videó például a „Roxanne”-nál, vagy a számomra az est kedvencének kikiáltott „Feeling Good”-nál, ahol nem más, mint Dita Von Teese (akiknek úgy talán jobban ismerős: Marilyn Manson gyönyörű volt felesége) mutatta meg tehetségét.

A koncert tényleg inkább volt egy klasszikusabb este, nem az, amit néhányan vártak. Hiába volt már a turné nevében is a „figyelmeztetés”, azért mégis sokan jöttek el csak a névre, és ezért lehetett csalódott hangokat hallani is a szünetben. Mert itt bizony nem volt „Wake me up, before you go go”, vagy „Everything she wants”, ahogy az utóbbit az énekes maga is megjegyezte a kevés és rövid átkötő szövegeinek egyikében. („Ne legyetek túl izgatottak, nem lesz ma este!”)

A küzdőteret is székek foglalták el, a színpadon pedig a zenekar diszkrét kivilágítását a piros bársonydíszítés fogta körül. Ebben a környezetben jól érvényesült George csodálatos hangja, ahogy szárnyalt a hárfa, dob, zongora dallamaira. Ez az este a zenéé volt.

Mint „showman” nem nagyon jeleskedett, tisztes iparos munkát végzett a szóbeli körítéssel, a legszükségesebbeken kívül nem is nagyon beszélt a közönséghez. Kaptunk egy-két szívhez szóló emlékezést az édesanyjára („You Have Been Loved”) és a nemrég elhunyt Amy Winehouse-ra („Love is a Losing Game”), valamint egy mondatot a legutóbbi budapesti koncertjére vonatkozólag.

Ám mikor már éppen az összes férj és kísérő lassú, „klasszikus zene” indukálta kómába esett volna, miközben csendben átkozták a napot, amikor először meglátták életük párját, akinek pont erre az estére kellett elcibálnia őket, George újabb meglepetést húzott elő és a nézők hosszas tapsára adott egy-két ráadást. De még milyet! Csak mert ő ezt is meg tudja tenni. Némi ritmusszekcióval és vokálosokkal felszerelkezve tíz perces latinos „unplugged” megamix verzióját adta elő legnagyobb számainak, és az „Amazing / I’m Your Man / Freedom” ritmusára az egész eddig klasszikusra trenírozott úri közönség állva tapsolva, táncolva őrjöngött. Egy budapest arénányi, (nyolcezres) teltház! Ezt csinálja utána a Nemzeti Filharmonikusok!

Persze egy ilyen zárás után még mindig nem lehetett elmenni, és kaptunk egy „I remember you”-t hárfa kísérettel, és időnként felajzott rajongói sóhajokkal.

Igazából az egész este semmi másról nem szólt, mint hogy egy utóbbi időben inkább a botrányairól (börtön és drogfüggőség), mint a művészetéről ismert nagyformátumú előadó megmutatta, hogy még mindig képes megtölteni koncerttermek sorát, a hangjával, a nevével és a professzionalizmusával.

Apropó professzionalizmus. Egy kis meglepetéssel is szolgál George hivatalos honlapja. A koncertek előtt a helyszíneken fotók készülnek a nézőkről. Hihetetlen jó minőségben találhatjuk meg és jelölhetjük be rajta magunkat pár nappal a nagy esemény után:

http://www.georgemichael.com/media/symphoniCam/

fotók: georgemichael.com; m.blog.hu/sy/symphonicatou

Deadflowers

2020. 07. 05. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.