Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Al Pacino nyerte a Queer Lion díjat

2011. augusztus 31. és szeptember 10. között rendezték meg a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált. 2007 óta ennek a fesztiválnak a keretei között kerül átadásra a Queer Lion nevezetű díj, amelyet minden évben egy olyan filmnek ítél oda a zsűri, amely valamilyen LMBT témával foglalkozik. Idén Al Pacino Wilde Salome című alkotása győzött.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nemcsak Európa, de az egész világ egyik legrangosabb filmes eseménye. Nem csoda hát, hogy ilyenkor a filmes világ színe-java képviselteti magát a Lidón, Velence legnagyobb szigetén. Sztárparádéból idén sem volt hiány. Itt mutatták be George Clooney és Madonna legújabb rendezését, de Roman Polanski Oscar- díjas rendező Kate Winslet főszereplésével készült legújabb filmjét is itt láthatta először a közönség. A fesztivál fődíját végül az orosz Alekszander Szokurov Faust című alkotásának ítélte oda a Darren Aronofsky vezette zsűri.

Kevésbé ismert tény, hogy 2007 óta minden évben odaítélik a Queer Lion nevű díjat is, amelyért LMBT témákkal foglalkozó filmek szállhatnak versenybe. Idén ötödik alkalommal osztották ki a díjat, a győztes Al Pacino Wilde Salome című filmje lett. A film Oscar Wilde Salome című művén alapszik, s a rendező magának az írónak ajánlotta munkáját. A Wilde Salome a kritikák szerint észrevehetően távolodik el az alapanyagként szolgáló műtől, s többen is fikcióval tűzdelt dokumentumfilmként jellemezték az alkotást, ahol a dokumentumok, a fikció és az improvizáció hátborzongató elegyet képeznek, leásva ezzel a Salome gyökeréig. Mások szerint a film egy alapos víziója politikának, vallásnak, kegyetlenségnek és szexualitásnak. A filmben maga Al Pacino is szerepet vállalt, a címszerepet pedig Jessica Chastain alakítja. Érdekesség, hogy Al Pacinonak ítélték oda a Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker Award 2011 elnevezésű kitüntetést is.

A fesztivál során több LMBT témájú film is bemutatásra került. Nagy érdeklődés kísérte James Franco Sal című rendezését (a képen a rendező Val Lauren főszereplővel), amely egy önéletrajzi film Sal Mineo biszexuális színészről, aki leginkább a James Dean és Natalie Wood főszereplésével készült Haragban a világgal (Rebel Without a Cause) című filmből lehet ismerős. Vetítették Kim Kyong-mook dél-koreai rendező Jultak dongshi (Hontalan dolgok) című alkotását is, amely egy meleg és egy heteroszexuális fiú történetét meséli el, akik elhatározzák, együtt vetnek véget életüknek.

A szerencsések megtekinthették a Queer Lion tavalyi nyertesének, az argentin Mauro Andrizzinek legújabb filmjét, az Accidentes Gloriosos-t (Dicsőséges balesetek). A kilenc történetből álló szkeccsfilm a halál és az átalakulás témáját járja körül. Bemutatták a kanadai Guy Édoin Marécages (Mocsarak) című alkotását is, ami egy fiatalról szól, aki felfedezi saját szexualitását, miközben mezőgazdaságban dolgozó családjának megélhetése veszélybe kerül az aszály miatt, s mindezen események felbolygatják a család életét. Édoin filmjét a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták. Megtekinthető volt továbbá Peter Marcias I bambini della sua vita (Életének gyermekei) című mozija is, melynek középpontjában egy drogfüggő anya lányának és egy homoszexualitását ügyesen titkoló fiúnak a viszonya áll.

A Queer Lion eddigi győztesei:

2007 – Edward Radtke: The Speed Of Life

2008 – Stefano Tummolini: Un altro pianeta

2009 – Tom Ford: A Single Man

2010 – Mauro Andrizzi: En el futuro

2011 – Al Pacino: Wilde Salome

A Wilde Salome és a fent említett további filmek kapcsán magyarországi bemutatóról egyelőre nincs hír.

fotók: impawards.com;

Bobák Zsombor

2020. 07. 05. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.