Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Novemberben debütál a Hoover-film az Egyesült Államokban

November 9-től vetítik az Egyesült Államok filmszínházaiban a J. Edgar Hoover életéről készített filmet. Az FBI egykori, mára legendássá vált igazgatóját gyengéd szálak fűzték egyik férfi kollégájához. A J. Edgar címet viselő filmet Clint Eastwood rendezte, a címszerep megformálását pedig Leonardo DiCaprio-ra bízta. A filmet már csak ezen két név miatt is óriási várakozás előzi meg világszerte.

John Edgar Hoover több mint 50 évig volt az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal, vagyis az FBI igazgatója, egészen pontosan 1924-től haláláig, 1972-ig. Bár nehéz körülmények között nőtt fel, kitartása révén elvégezte a George Washington Egyetem jogi karát, itt szerzett diplomát 1917-ben. Bácsikája protekciójának köszönhetően állást kapott az Igazságügyi Minisztériumban. Tehetségét jelzi, hogy pár éven belül már a miniszter személyes munkatársaként dolgozott. Itt Hoover elsődleges feladata az ún. „forradalmi és ellenforradalmi csoportok” elleni küzdelem irányítása volt. Radikális módszereinek köszönhetően az amerikai kommunista pártot sikerült háttérbe szorítania.

Hoover 1921-ben került a Szövetségi Nyomozó Hivatal elődjéhez, a Nyomozó Hivatalhoz, ahol rögtön a helyettes vezető pozíciót töltötte be. 1924-ben igazgatóvá nevezték ki. Hoover nehéz időszakban vette át a Hivatal vezetését, a szerv ugyanis teljességgel hitelét vesztette a nép előtt, állandó botrányok kereszttüzében állt, ám az új igazgató irányítása alatt rövid időn belül vált ismét jól működő szervezetté. Az ún. gengszter-korszakban sikerült kijárnia, hogy a bűnüldözők hatáskörét növeljék, így a Kongresszus létrehozta 1935-ben a Szövetségi Nyomozó Hivatalt (FBI), melynek ügynökei viselhettek fegyvert és az USA területén bárhol letartóztathattak gyanúsítottakat, melyhez korábban nem volt joguk. Nevéhez köthető az FBI akadémiájának létrehozása is, ahol a világ minden tájáról képeztek ki ügynököket.

A harmincas évek elején Clyde Tolsont nevezte ki az FBI helyettes igazgatójává. A férfi ettől kezdve a jobbkezévé vált, s állítólag a két férfi között szerelmi viszony állt fenn. Nem csak együtt dolgoztak, de együtt jártak ebédelni, együtt látogatták az éjszakai szórakozóhelyeket, de még nyaralni is együtt utaztak. Hoover vélhető homoszexualitásáról hamar pletykák terjedtek el, állítólag az FBI berkei között is csak Johnny és Clyde (az első képen egymás mellett) néven emlegették a két férfit. Az mindenesetre bizonyos, hogy az igazgatót kényesen érintette a téma, így amikor egy újságíró kiteregette a két férfi viszonyával kapcsolatos feltételezéseit, hamarosan a firkász magánéletéről is kényes részletek láttak napvilágot. Többé az újságírók nem foglalkoztak nyilvánosan az igazgató szexualitásával. Sokan továbbá úgy tartják, hogy Hoovert a maffia is zsarolta titkolt kapcsolatával, ennek köszönhető, hogy később Hoover tagadta a szervezett bűnözés létét és leállította embereit, ha túl közel kerültek a maffia ügyeihez. Annak ellenére, hogy vélhetőleg homoszexuális volt, nem riadt vissza attól, hogy kiszivárogtasson Adlai Stevenson melegségéről pár megerősítetlen pletykát, mellyel tönkretette a liberális kormányzó elnökválasztási kampányát. További érdekesség, hogy magánirattárában állítólag dokumentumai voltak, melyek bizonyították Eleanor Roosevelt állítólagos leszbikus viszonyait.

Mindezek ellenére egykori munkatársai elmondása szerint Hoover és Tolson inkább testvéri kapcsolatban álltak, mintsem szerelmi viszony lett volna közöttük.
Hoover hamar az USA egyik legnagyobb hatalmú emberévé vált, hála törvénytelen információszerző módszereinek (pl.: lehallgatások). Sikerült kiharcolnia, hogy az FBI a külföldi kémtevékenységeket is vizsgálhassa, így befolyása tovább nőtt. Nagy szerepe volt annak a feketelistának a létrehozásában, amelyre olyan a filmiparban és a televízióban dolgozó emberek kerültek fel, akik feltételezhetően kommunistabarátok voltak. Hoover szinte mániákus küzdelembe kezdett az általa veszélyesnek tartott nézeteket valló emberekkel szemben, így a szervezet az ötvenes évektől sokkal inkább az ilyen veszélyesnek tartott nézeteket valló közszereplőket és a politikai korrupciót vizsgálta, semmint a bűnüldözéssel foglalkozott. Az így szerzett információkat Hoover gyakran a politikusok befolyásolására, manipulálására használta fel.

Módszerei szemet szúrtak a közvélemény számára is, de a szavát senki nem merte felemelni, így egyik elnöknek sem volt annyi bátorsága, hogy felmentsék tisztségéből. Hoover 1972. május 2-án az FBI igazgatójaként halt meg szívroham következtében. 77 éves volt.

Nem csoda, hogy Hoover rettegett személyként élt a köztudatban. Volt egy óriási magánirattára, amelyben rengeteg emberről tárolt különféle adatokat. Ezt az irattárat feltételezett szerelme és szeretője, Clyde Tolson semmisítette meg halála után. Rettegettségét mi sem jellemzi jobban, hogy halála után még 4 évnek kellett ahhoz eltelnie, hogy a szenátusban először bírálják nyilvánosan.

Clyde Tolson 1975-ben halt meg. Johnny és Clyde mindössze néhány yardra nyugszanak egymástól a Kongresszusi Temetőben. Hoover homoszexualitását továbbra is csak feltételezik, kézzel fogható bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Az előzetes információk alapján Eastwood filmje személyes hangon szól majd Hoover életéről, de inkább egy klasszikus életrajzi film lesz, mintsem vájkálás a legendás figura magánéletének amúgy is homályba vesző részleteiben. Annyi mindenesetre biztos, hogy parádés szereposztással van dolgunk: mint már arról szó esett, J. Edgar Hoovert Leonardo DiCaprio (a második képen) alakítja majd, Tolsont pedig a Social Network – A közösségi háló c. filmből ismert, jóképű Armie Hammer (a harmadik képen) formálja meg a vásznon.

Fontos szerep jut még Judi Denchnek, aki Hoover anyját alakítja és Naomi Wattsnak, aki egy Helen Gandy nevű nő bőrébe bújik, aki mindvégig Hoover oldalán dolgozott állami hivatalnokként és Hoover bizalmasa volt. A filmben továbbá szerepet kapott Josh Lucas, Ed Westwick, Jeffrey Donovan, Lea Thompson és Dermot Mulroney is. Az is érdekesség, hogy a film forgatókönyvét Dustin Lance Black írta, aki 2009-ben a Milk (Harvey Milk homoszexuális politikus életét bemutató film) forgatókönyvéért kapott Oscar-díjat. A film előzetese már nyilvánosságra került, a cikk végén ez is megtekinthető.

A kritikusok a filmnek már most Oscar-esőt vizionálnak. Magyarországi bemutatóra a jövő év első felében számíthatunk, pontos dátumról vagy forgalmazóról azonban még nincs hír.

fotók: nextmovie.com; geektyrant.com

Bobák Zsombor

2020. 07. 05. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.