Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A zaklatás első helyen áll az öngyilkossági okok között a fiatal melegek körében

A bántalmazás hatalmas kockázati tényezőt jelent a fiatal melegek körében az öngyilkosság szempontjából. Ez lett az egyik – valljuk be, sajnos nem is annyira meglepő – megállapítása egy friss amerikai kutatásnak. A vizsgálat 2,5 éven keresztül folyt, s majdnem 250 LMBT fiatal vett benne részt.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

Az Egyesült Államokban végzett kutatás megerősítette azon, eddig is közkeletű vélekedést, hogy a gúny és az LMBT fiatalok elítélése, adott esetben a bántalmazás jelentős szerepet játszik a fiatal melegek körében, hogyha öngyilkossági kísérletre szánják el magukat. Igaz, jelen következtetések sem olyan dogmatikusak, ahogyan azt néhány amerikai újság címlapja most beállítja.

Korábbi kutatásokból is kiderült már, hogy meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű gyermekek és fiatalok körében nagyobb valószínűsége van öngyilkossági kísérletnek, ám azt eddig is gondolták, hogy ez nem valamiféle hajlam öröklését jelenti. Mint az újabb kutatás egyik vezetője, az Északnyugati Egyetem egészség- és társadalomtudományi karának adjunktusa, Brian Mustanski is elmondta: az LMBT fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok és öngyilkossági kísérletek okai között egyértelműen a legmagasabb kockázati tényezőnek a homofób zaklatás (angol kifejezéssel: gay bullying) számít.

Azt is megállapították, hogy a nemi orientációjuk miatt terrorizált meleg tinédzserek mintegy 2,5-szer nagyobb valószínűséggel szenvednek klinikai depressziótól, mint heteró társaik. Mustanski azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a család és a barátok támogatása hatalmas segítséget jelent a fiatal melegeknek, s hozzájárul az öngyilkosságok megelőzéséhez.

A kutatók összesen 246, 16 és 20 év közötti LMBT fiatalt kérdeztek meg, s a vizsgálat több éven keresztül tartott, így némi utánkövetésre is volt lehetőség. Ezen időszak alatt a megkérdezettek mintegy 15 százaléka mondta azt: elgondolkozott már azon, hogy kárt tegyen magában.

Az utóbbi egy évben sajnos egyre több olyan esetről számolt be az amerikai és világsajtó, amelyben meleg fiatalok elsősorban iskolatársaik zaklatása miatt követtek el öngyilkosságot. Ennek visszaszorítására indult el az It Gets Better projekt is, melynek során számos híresség is felemelte a szavát a meleg fiatalok bántalmazása ellen.

fotó: gay.ru

GayBatman

 
2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.