Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

162 regisztrált HIV-fertőzött 2011-ben

Az Országos Epidemiológiai Központ nyilvántartása szerint 2011-ben 162 HIV-pozitív személyt szűrtek ki a szűrőállomások. A szám valószínűleg töredéke a tényleges újonnan fertőzöttek számához képest, ugyanis Magyarországon mindössze a lakosság 0,1 százaléka volt HIV-szűrésen.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

Bár rendelkezésre állnak a fertőzöttek kezeléséhez szükséges életmentő gyógyszerek, mégis tavaly annyian haltak meg AIDS-ben (12 fő), mint azokban az esztendőkben, mikor még nem léteztek a nagyhatékonyságú HIV-ellenes készítmények. Az adatok talán leg megdöbbentőbb része, hogy az AIDS okozta halálozások csaknem fele-fele arányban voltak a homo (6 fő) és heteroszexuálisok (5 fő). Ők feltételezhetően a késői diagnosztika miatt vesztették életüket.

A nyilvántartásba vett fertőzöttek több mint 65 százaléka meleg, 11 százaléka heteroszexuális. A nem nevesített szűrővizsgálaton kiszűrtek részaránya az összes kiszűrt HIV-fertőzött között 22 százalék volt. Nagy valószínűséggel ez utóbbiak csoportjában is a melegek vannak túlsúlyban.

Az összes kiszűrt 61 százaléka a 20-39 évesek korcsoportjába tartozik. 2011-ben majdnem kétszer annyi 30-as éveiben járó fertőzöttet szűrtek ki, mint húszon évest. Így megdőlni látszik az a sztereotípia, mellyel a fiatalokra sütik rá a felelőtlen szexuális életet élő bélyeget.

Tavaly minden korosztályban találtak HIV-fertőzöttet, egyedül a 0-13 évesek között nem.

Jakab István

 
2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.