Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Ékes Ilona: „Van kiút a melegbárból”

A korábban is homofób megjegyzéseiről elhíresült Ékes Ilona, fideszes parlamenti képviselő az egyik felszólalója volt a „Jogunkban áll Krisztus-követőnek lenni!” címmel a Keresztény Demokrata Fórum egyesület által, egyházi méltóságok és kormánypárti politikusok részvételével rendezett tanácskozásnak. Itt hangzott el a többségi sajtóban szinte elkallódó félmondat.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

A hétvégi tanácskozásról túl sok híradás nem volt; legrészletesebben Czene Gábor foglalkozott vele a Népszabadságban Óvakodj a politikai kereszténységtől című cikkében (az írás az újság online változatában is elérhető). Felszólalt többek között Szalma Botond, az egyesület elnöke, Rétvári Bence KDNP-s államtitkár, a fideszes Gulyás Gergely, Bogárdi Szabó István református püspök, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Ékes Ilona is.

Ékes szerint a kereszténységnek az a „harcos, radikális” megélése, amely a konferencia címében tetten érhető, konfliktusokhoz vezet, és nem a megbékéléshez. Elmondta, hogy sokat jelent számára az „imaháttér”, amely erőt ad az élet védelme érdekében, a prostitúció ellen folytatott küzdelméhez, valamint a nők, az anya- és bababarát szülészet támogatásához, vagy például ahhoz, hogy megmutathatta: „van kiút a melegbárból” – idézi a politikust a Népszabadság (a rövid megjegyzéssel valószínűleg ismét arra utalt, hogy a homoszexualitás megváltoztatható).

Ékes Ilonának nem ez volt az egyetlen homofób vagy legalábbis a melegeket korlátozni kívánó megnyilatkozása. Annak idején nem támogatta a bejegyzett élettársi kapcsolat létrehozását, s 2009-es második elfogadása után is arról nyilatkozott, hogy annak eltörlését fogják majd kezdeményezni (mindez szerencsére nem történt meg, igaz, jelenleg a családvédelmi törvény formájában a jogintézmény „kiherélése” zajlik). Akkor úgy fogalmazott: „Az azonos neműek élettársi kapcsolatát nem tekintjük családnak, és így nem tekintjük a családjogi jogvédelem tárgyának”.

2009 szeptemberében levélben kérte Tóth Gábor budapesti rendőrkapitányt, hogy tiltsák be a melegfelvonulást, mivel szerinte az nem csupán ellehetetleníti a belvárosi közlekedést, de „veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a közerkölcsre is”. Mint akkor fogalmazott: „a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen és veszélyezteti a kiskorúak megfelelő erkölcsi fejlődését is”. Ékes a sajtótájékoztatóján azt is megfogalmazta, hogy szerinte a homoszexualitás „mentális sérülés”. Elmondta, hogy vannak pszichiáter és pszichoterapeuta ismerősei, akik készek közreműködni a melegek „gyógyításában”. Neveket nem árult el, mondván, hogy a szóban forgó szakemberek a befolyásos „homoszexuális lobbitól” tartva nem szeretnék felfedni kilétüket. A Fidesz a megnyilvánulást akkor magánvéleményként kezelte.

Az óvónő és szociális munkás végzettségű Ékes Ilona, aki 2006-ban, listán került be a parlamentbe, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja, a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottság alelnöke, valamint a Nemzeti összetartozás bizottsága tagja. A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke is egyben.

fotó: mkogy.hu

Hanzli Péter

 
2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.