Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

„Nincs papír, nincs család?” – LMBT téma a Milla-tüntetésen

Március 15-én többtízezer ember részvételével megrendezték az Egymilllióan a sajtószabadságért mozgalom újabb tüntetését („Lemossuk a gyalázatot”). Az eseményen – más civil szervezetek, csoportok mellett – felszólalt Rózsa Milán, a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője is, aki beszédében elsősorban a családvédelmi törvény tarthatatlanságára hívta fel a figyelmet. VIDEÓVAL

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

A valamivel 15 óra után kezdődő, a Szabadsajtó úton rendezett tüntetésen – ahol ismét tízezrek vettek részt, párhuzamosan a Kossuth-téren zajló kormánypárti demonstrációval – mások mellett felszólalt Kulka János és Csákányi Eszter színészek (a demonstráció műsorvezetői), Majtényi László volt ombudsman, Galkó Balázs, az Új Színház volt színésze, Nagy Navarro Balázs, az éhségsztrájkoló volt köztévés szakszervezeti vezető, Pikó András, a Klubrádió műsorvezetője, valamint a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért mozgalom képviselője, a Város Mindenkié csoport egy hajléktalan aktivistája és a magyar LMBT szövetség ügyvivője, Rózsa Milán is – akit a Népszava a demonstráció talán legnépszerűbb szónokának nevezett.

Következzék Rózsa Milán (hírportálunk volt szerzőjének) beszéde, aki elsősorban a házassággal kapcsolatos törvényeket (Alaptörvény, családvédelmi törvény) támadta, s arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam ne írjon elő semmit, hanem segítse az állampolgárokat céljaik elérésében:

Fiatal meleg férfiként jöttem ma ide felszólalni, azonban a magánélet szabadságának kérdése mindannyiunkat érint, nem csak bennünket: melegeket és leszbikusokat.

Az elmúlt másfél év során hónapról hónapra tapasztaltuk, hogyan ássa alá a kormány politikája nehezen kivívott szabadságunkat az élet valamennyi területén. Sajtószabadság, vallásszabadság, a demokrácia intézményei már a múlté.

A házasság intézményének kisajátítása még csak minket, melegeket és leszbikusokat érintett, a családvédelmi törvény azonban már többszázezer magyar családot tett másodrendű állampolgárrá, amikor kimondta, csak a házasságon alapuló család méltó a védelemre – az élettársi kapcsolatban élők elfelejthetik a vasárnapi családi ebédet. Nincs papír, nincs család?!

De ez sem volt elég: a néhány hete állami támogatással megalakult Családtudományi Társaság már a hálószobánk ajtaját rúgta be. Követeli a házassági papírt, ha szerelmeskedni akarunk. Nincs papír, nincs szerelmeskedés?! Hogy van ez?

Nem is rejtik véka alá szándékaikat. Magánéletünkbe, legszemélyesebb döntéseinkbe próbálnak beavatkozni, középkori erkölcseiket kérik rajtunk, szabad magyar állampolgárokon számon. Láttunk már ilyen rendszereket a történelem során. Rövid életűek voltak, és én mondom nektek, ez is az lesz!

Elég volt abból, hogy az állam álszent ideológusai mondják meg nekünk, hogyan éljük! Az állam szálljon végre ki a magánéletünkből és kezelje felnőttként állampolgárait! Ne a papír döntse el, hogy család-e a család! Senki ne akarja előírni: kivel, mikor és hogyan essünk szerelembe, ne akarja előírni, kivel, mikor és hogyan alapítsunk családot!

Egy szabad Magyarországon az állam nem akar semmit előírni állampolgárainak, de segíti őket céljaik elérésében. Nem lenne helye a kirekesztésnek, megkülönböztetésnek, a rasszizmusnak és homofóbiának.

Mindenki félelem nélkül, szabadon élhetne, szerethetne és alapíthatna családot. Hát én azt mondom Nektek, barátaim: egy szabad Magyarországot!

fotó: Facebook

Összeállította: Hanzli Péter

 
2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.