Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A szlovének elutasították az új családjogi törvényt

A szlovén választópolgárok elutasították az új családjogi törvényt a vasárnapi népszavazáson. A voksok 98 százalékának összeszámlálása alapján 55 százaléknyian szavaztak nemmel, és 45 százaléknyian igennel. A haladó szellemű családjogi törvény lehetővé tette volna a meleg párok örökbefogadását is.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

A törvény - amely alapjaiban változtatta meg az 1976-os jogszabályt - a mostanit megelőző balközép kormány alkotta meg, és 2011 júniusában fogadta el az akkori parlament. A törvény bővítette a gyermekjogokat, és szélesítette a homoszexuális párok jogait is, főként az örökbefogadás terén.

A jogszabályt azonban élesen ellenezte a katolikus egyház és a konzervatív körök. A referendumot egy konzervatív állampolgári kezdeményezés kényszerítette ki a szükséges 40 ezer aláírás összegyűjtésével.

forrás: MTIA népszavazás előtti közvélemény-kutatások még mintegy 60 százalékos támogatottságot mutattak. Viszont rendkívül alacsony volt részvételi arány (29,95 százalék), s úgy tűnik, jóval nagyobb mértékben mentek el a konzervatívabb szavazók. A szlovén jog szerint a javaslatot egy évig nem tárgyalhatja újra a parlament.

A meleg párok számára a házaspárokkal azonos vagyoni, öröklési, kórházi látogatási és örökbefogadási jogokat biztosító törvényt ellenezte a jobbközép miniszterelnök, Janez Janša. Az elutasítók szerint a törvény leértékelte a család intézményét. Vlado Miheljak professzor szerint viszont a népszavazás a kultúrharc tipikus esete – tudósít róla az AFP hírügynökség. (a szerk.)

 
2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.