Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A kanadai csodagyerek visszatér

Xavier Dolan kanadai filmrendező elkészült legújabb alkotásával, melynek címe Laurence Anyways. A filmet idén májusban mutatják be, de máris nagy érdeklődés övezi, ami nem véletlen, hiszen a mindössze 23 éves rendező nevét már most Almodóvar, Ozon és Honoré nevével együtt emlegetik.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

Xavier Dolan 1989-ben látta meg a napvilágot a kanadai Québec városában. Gyerekszínészként kezdte, főként reklámfilmekben és tévésorozatokban szerepelt. Színészként a magyar nézőknek a Mártírok című horrorfilmből, illetve a Megöltem anyámat és a Képzelt szerelmek című alkotásokból lehet ismerős. Utóbbi kettőben azonban nemcsak mint színész, de mint rendező és forgatókönyvíró is kivette a részét.

Az elsöprő sikert rendezőként, főként a Megöltem anyámat című filmjéért aratta. Életrajzi ihletésű drámájának középpontjában egy homoszexuális fiú és édesanyja viharos kapcsolata áll. A filmet többek között díjazták a cannes-i filmfesztiválon, a rotterdami, vancouveri, reykjavíki, torontói, bangkoki és számos egyéb filmes szemlén is. Dolan pedig egyetlen csapásra az egyik legígéretesebb fiatal alkotóként vonult be a filmvilágba.

Képzelt szerelmek című második egész estés mozifilmje valamivel mérsékeltebb fogadtatásban részesült, de ez is szép sikereket ért el. A történet középpontjában két barát áll, akik ugyanabba a fiúba szeretnek bele (vagy legalábbis gondolják, hogy beleszerettek), ez pedig bonyodalmak sokaságához vezet. Filmjével ismét besöpört egy díjat a cannes-i filmfesztiválról.

Legújabb mozija, a Laurence Anyways egy érdekes kérdést feszeget. Főhőse, az egyben címszereplő Laurence ugyanis boldog párkapcsolatban él szerelmével, Fred-del, viszont képtelen leküzdeni belső, ösztöni érzéseit, miszerint ő valójában nő. Laurence tehát elhatározza, hogy nővé operáltatja magát, élete hátralevő részében a gyengébbik nem képviselőjeként fog élni. Vajon mit szól ehhez Fred? S a szerelmük képes lesz-e túlélni ezt a radikális változást?

A filmhez már el is készült egy előzetes, ez angol felirattal megtekinthető a videómegosztó portálokon. A rövid ízelítőből kiderül, hogy Fred végülis támogatja szerelme döntését és kiáll mellette terve megvalósításában, de a történet tartogat még feszültséggel teli pillanatokat és megannyi akadályt is, mellyel főhőseinknek szembe kell nézniük. Az is kiderül, hogy a történet nem napjainkban, hanem a kilencvenes években játszódik, amely tovább nehezíti Laurence amúgy sem könnyű helyzetét.

A főbb szerepekben élvonalbeli francia és kanadai színészeket láthatunk. Laurence-t Melvil Poupaud (Kincses sziget, Utolsó napjaim, Menedék) alakítja (a képen), Fred szerepében pedig Suzanne Clément (Gyóntatószék, Megöltem anyámat, Hazug csönd) brillírozik. Laurence édesanyját Nathalie Baye (Amerikai éjszaka; Vénusz szépségszalon; Kapj el, ha tudsz; Mosás, vágás, ámítás) kelti életre, Fred testvérének szerepében pedig Monia Chokri (Képzelt szerelmek) látható.

A film bemutatója májusban lesz, ami egészen véletlenül pont egybe esik a cannes-i filmfesztivállal is, így valószínűleg a filmfesztiválon lesz a Laurence Anyways világpremierje.

Annyi már egészen biztos, hogy Xavier Dolan ismét egy erős hangulatú filmmel állt elő, erről bárki meggyőződhet a már említett előzetes alapján. A fiatal, homoszexualitását nyíltan vállaló művész előző két filmje is stílusbravúrokban, egyedi megoldásokban bővelkedő alkotások voltak, így legújabb művétől sem várunk kevesebbet.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Magyarországon szándékozik-e valamelyik filmforgalmazó bemutatni a Laurence Anywayst, de figyelembe véve, hogy a Képzelt szerelmeket bemutatták magyarországi mozikban, a Megöltem anyámat pedig a Cinemax tévécsatornán került vetítésre, minden esélyünk megvan rá, hogy ez a film is eljut a magyar a közönséghez.

fotó: listal.com; flash-news.over-blog.com

Bobák Zsombor

 
2019. 07. 22. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.