where is the best to buy cheap essays online buy paper bags for sweets cover letter for customer sales representative essay on internet services what is the best essay writing company pinellas county schools homework helpline big should i underline my title in an essay self help is the best help essay writing nc state personal statement helper writing college papers for cash big y homework helpline horse link ap world history compare and contrast essay help write essay my childhood days college essay help massachusetts registry

Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A kanadai csodagyerek visszatér

Xavier Dolan kanadai filmrendező elkészült legújabb alkotásával, melynek címe Laurence Anyways. A filmet idén májusban mutatják be, de máris nagy érdeklődés övezi, ami nem véletlen, hiszen a mindössze 23 éves rendező nevét már most Almodóvar, Ozon és Honoré nevével együtt emlegetik.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

Xavier Dolan 1989-ben látta meg a napvilágot a kanadai Québec városában. Gyerekszínészként kezdte, főként reklámfilmekben és tévésorozatokban szerepelt. Színészként a magyar nézőknek a Mártírok című horrorfilmből, illetve a Megöltem anyámat és a Képzelt szerelmek című alkotásokból lehet ismerős. Utóbbi kettőben azonban nemcsak mint színész, de mint rendező és forgatókönyvíró is kivette a részét.

Az elsöprő sikert rendezőként, főként a Megöltem anyámat című filmjéért aratta. Életrajzi ihletésű drámájának középpontjában egy homoszexuális fiú és édesanyja viharos kapcsolata áll. A filmet többek között díjazták a cannes-i filmfesztiválon, a rotterdami, vancouveri, reykjavíki, torontói, bangkoki és számos egyéb filmes szemlén is. Dolan pedig egyetlen csapásra az egyik legígéretesebb fiatal alkotóként vonult be a filmvilágba.

Képzelt szerelmek című második egész estés mozifilmje valamivel mérsékeltebb fogadtatásban részesült, de ez is szép sikereket ért el. A történet középpontjában két barát áll, akik ugyanabba a fiúba szeretnek bele (vagy legalábbis gondolják, hogy beleszerettek), ez pedig bonyodalmak sokaságához vezet. Filmjével ismét besöpört egy díjat a cannes-i filmfesztiválról.

Legújabb mozija, a Laurence Anyways egy érdekes kérdést feszeget. Főhőse, az egyben címszereplő Laurence ugyanis boldog párkapcsolatban él szerelmével, Fred-del, viszont képtelen leküzdeni belső, ösztöni érzéseit, miszerint ő valójában nő. Laurence tehát elhatározza, hogy nővé operáltatja magát, élete hátralevő részében a gyengébbik nem képviselőjeként fog élni. Vajon mit szól ehhez Fred? S a szerelmük képes lesz-e túlélni ezt a radikális változást?

A filmhez már el is készült egy előzetes, ez angol felirattal megtekinthető a videómegosztó portálokon. A rövid ízelítőből kiderül, hogy Fred végülis támogatja szerelme döntését és kiáll mellette terve megvalósításában, de a történet tartogat még feszültséggel teli pillanatokat és megannyi akadályt is, mellyel főhőseinknek szembe kell nézniük. Az is kiderül, hogy a történet nem napjainkban, hanem a kilencvenes években játszódik, amely tovább nehezíti Laurence amúgy sem könnyű helyzetét.

A főbb szerepekben élvonalbeli francia és kanadai színészeket láthatunk. Laurence-t Melvil Poupaud (Kincses sziget, Utolsó napjaim, Menedék) alakítja (a képen), Fred szerepében pedig Suzanne Clément (Gyóntatószék, Megöltem anyámat, Hazug csönd) brillírozik. Laurence édesanyját Nathalie Baye (Amerikai éjszaka; Vénusz szépségszalon; Kapj el, ha tudsz; Mosás, vágás, ámítás) kelti életre, Fred testvérének szerepében pedig Monia Chokri (Képzelt szerelmek) látható.

A film bemutatója májusban lesz, ami egészen véletlenül pont egybe esik a cannes-i filmfesztivállal is, így valószínűleg a filmfesztiválon lesz a Laurence Anyways világpremierje.

Annyi már egészen biztos, hogy Xavier Dolan ismét egy erős hangulatú filmmel állt elő, erről bárki meggyőződhet a már említett előzetes alapján. A fiatal, homoszexualitását nyíltan vállaló művész előző két filmje is stílusbravúrokban, egyedi megoldásokban bővelkedő alkotások voltak, így legújabb művétől sem várunk kevesebbet.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Magyarországon szándékozik-e valamelyik filmforgalmazó bemutatni a Laurence Anywayst, de figyelembe véve, hogy a Képzelt szerelmeket bemutatták magyarországi mozikban, a Megöltem anyámat pedig a Cinemax tévécsatornán került vetítésre, minden esélyünk megvan rá, hogy ez a film is eljut a magyar a közönséghez.

fotó: listal.com; flash-news.over-blog.com

Bobák Zsombor

 
2018. 09. 20. Csütörtök

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.