Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

45 éves az Advocate magazin

Szeptemberben negyvenötödik születésnapját ünnepli az Egyesült Államok legrégebbi, ma is működő melegmagazinja, az Advocate. Az újság Los Angelesben indult, 1967-ben. Az elsősorban közéleti, politikai kérdéssekkel foglalkozó Advocate a születésnapot az elmúlt negyvenöt év során áldozatos munkát végző melegjogi aktivisták bemutatásával ünnepli.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

Az Advocate előzménye egy hírlevél volt. Az 1967 tavaszán jelent meg, akkor még a los angelesi PRIDE (Personal Rights in Defense and Education) nevű emberjogi csoport kiadásában. Az apropó, hogy január elsején, a szilveszteri bulin a rendőrség razziát tartott a Los Angeles környéki Silver Lake-ben található Black Cat Tavern nevű melegbárban, s ehhez kapcsolódóan demonstrációit is tartottak még januárban (itt készült a lenti archív fotó is, melynek készítője és az azon szereplők személyazonossága ismeretlen). A bárba betörő rendőrök feldúlták a helyet: leszaggatták a karácsonyi dekorációt, fegyvereikkel hadonásztak, megvertek és végül elvezettek 14 vendéget. Két embert „szexuális bűnelkövetőként” regisztráltak, s az egyik csapost annyira megverték, hogy megrepedt a lépe.

A tiltakozások utáni hírlevelet követően az első igazi lapszám 1967 szeptemberében látott napvilágot, amikor csatlakozott a csapathoz Richard Mitch (álnevén: Dick Michaels) és Bill Rau (álnéven: Bill Rand) – mindketten a már említett Black Cat törzsvendégei voltak –, valamint Aristide Laurent és Sam Winston művész.

Az újság ekkor kapta a The Los Angeles Advocate nevet. Ez a szám 12 oldalon jelent meg, írógépen írva, összesen 500 példányban

1968 februárjában a lapot megvásárolta az egyesülettől az egy párt alkotó Richard Mitch és Bill Rau, s 1969-ben vált országos terjesztésűvé a már Advocate néven futó újság. A lapnak kifejezetten pimasz stílusa volt ekkor még, s számos meztelen vagy majdnem meztelen férfikép szerepelt benne illusztrációként. Már a kezdetekben sokat foglalkoztak életmóddal és divattal, s melegjogi kérdésekkel is. Hamarosan az Államok legfontosabb LMBT érdekvédelmi újságjává vált; 1974-ben már 40 ezer példányban nyomták.

Ebben az évben figyelt fel a lapra David Goodstein, egy san franciscói volt befektetési bankár, akit melegsége kitudódása miatt rúgtak ki korábban, s megvette a lapot. Irányítása alatt az újság átalakult nemzeti LMBT hírmagazinná, mely megkülönböztetett szerepet töltött be az LMBT közösség építésében, a melegjogi mozgalomban, a művészet és kultúra népszerűsítésében. Goodstein azon is dolgozott, hogy a szexuális vonatkozású hirdetések helyett minél több „mainstream” hirdetője legyen. Az újságot ebben az időszakban azonban komoly kritikák is érték: leginkább azért, mert a kezdeti időszakban nem kapcsolódott be az AIDS-elleni küzdelembe.

Nem sokkal Goodstein 1985-ben, rák miatt bekövetkezett halála után a lap ismét átalakult, leginkább formájában. Ekkor vált tabloid-méretűvé, magazinszerűvé, 1985. október 1-én. Az újság szerkezete két elkülönülő részre vált szét, a második részben közölve a nyíltan szexuális tartalmú hirdetéseket (ezek 1992-ben teljesen kikerültek az újságból, s az Advocate Classifieds című külön kiadványban jelentek meg). Az Advocate 1985 és 1990 között kisebb válságidőszakot élt át, ám innentől kezdve ismét felfutott, s ez megmutatkozott a reklámbevételek megduplázódásában is. 1992-ben álltak át a hagyományos újságpapírról a fényes felületre. A lap időközben megint tulajdonost váltott; ma már a Here Media adja ki, mely az Out Magazine-t is forgalmazza.

A ma is kéthetente megjelenő Advocate elsősorban előfizetéssel kapható, s mintegy 175 ezer példányban jelenik meg. Magyarországon néhány nagyobb, kölföldi lapokat is forgalmazó újságosnál kapható. A cikkeket napjainkban a munkatársak társadalmi munkában, ingyen írják.

fotók: advocate.com; wikipedia

Hanzli Péter

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.