Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Bíróságon támadták meg a szentpétervári melegellenes törvényt

Orosz melegaktivisták és jogvédők megtámadták a szentpétervári Városi Bíróságon azt a törvényt, amelyet februárban fogadott el a helyi Duma és márciusban írt alá a kormányzó, s amely komoly pénzbírsággal bünteti a „homoszexuális propagandát”. Az Exit nevű melegszervezet szerint a jogszabály nem felel meg az emberi jogokról szóló nemzetközi egyezményeknek.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

A melegszervezet azt is állítja indoklásában, hogy a propaganda-törvény a szövetségi törvényekkel is ütközik, ugyanis ellentétes az Orosz Föderáció Büntetőtörvénykönyvével. Egyebek mellett azért, mert olyan fogalmakat használ a jogszabály – a propagandától a biszexualitáson és a transzvesztitán keresztül a hagyományos és nem hagyományos házasságig –, melyeket annak szövege nem határoz meg pontosan. Emiatt a jogalkalmazók nem tudják beazonosítani a törvényben hivatkozott „bűncselekményeket”, ezért lehetővé válhat a jogszabályok önkényes értelmezése.

Az Exit aktivistái szerint az Egységes Oroszország párt kezdeményezésére született törvény megsérti a törvény előtti egyenlőség elvét is, mert hogy különbséget tesz „hagyományos” és „nem hagyományos” házasság között.

A törvény hosszabb, tavaly novemberből idén februárig tartó vita és a kormányzó március végi aláírása után lépett életbe, s széles nemzetközi felháborodást keltett (az előzményekről korábbi cikkünkben olvashatsz). A kiskorúak védelmére hivatkozó jogszabály – melynek sajnos már követői is akadtak más orosz tartományokban, városokban – komoly tételekkel bünteti azt, aki terjeszti a homoszexualitással, leszbikussággal, biszexualitással, transzneműséggel és a pedofíliával kapcsolatos információkat, melyek „képesek ártani a kiskorúak egészségügyi, erkölcsi és lelki fejlődésének”, valamint „torzított képet” mutatnak a „hagyományos és nem hagyományos házasság társadalmi egyenértékűségéről”.

Az Európai Parlament által is kritizált törvényt megsértő magánszemélyt 5000 rubel, köztisztviselőt 50 000 rubel, jogi személyt (például civil szervezetet) pedig akár 1 millió rubelre is büntethetik (a korábbi javaslatban még 500 ezer rubel volt a legmagasabb büntetési tétel). A törvény ellen világszerte demonstrációk, flashmobok is voltak, így Budapesten is.

fotó: gay.ru

Hanzli Péter

 
2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.