Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A rendőrség nem engedélyezi az idei Budapest Pride felvonulást

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem engedélyezte az idei Budapest Pride felvonulást, melyet a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány 2012. július 7-re, a Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca útvonalra jelentett be. A rendőrség nem először próbálja megakadályozni a felvonulás megrendezését, és a gyülekezési jog korlátozását idén is azzal indokolta, hogy a közlekedés más útvonalon nem megoldható.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a tiltás ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be. Reméljük, hogy a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezi a tiltó határozatot. A döntés a következő pár hétben várható.

A felvonulás a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál része, és célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ – leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer – embereket érintő hátrányos megkülönböztetésre és jogegyenlőtlenségre. Emellett a fesztivál célja az itthoni LMBTQ-közösség építése és erősítése; a támogató heteroszexuális közösség megszólítása és bevonása; és a sztereotipikus és homofób ábrázolás elleni fellépés.

A felvonulás betiltása az LMBTQ-közösség elhallgattatásának egyik eszköze. Az utóbbi két évben Magyarországon a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság garanciái veszélybe kerültek, és a kormány intézkedései számos csoport jogainak csorbítására tettek kísérletet. Az LMBTQ-emberek jogait súlyosan sérti a 2011 áprilisában elfogadott és idén januárban hatályba lépett Alaptörvény, a tavaly decemberben megszavazott családvédelmi törvény és a februárban megalakult Magyar Családtudományi Társaság működése. Mindezek mellett a felvonulás megtiltása még inkább a társadalom peremére szorítaná a közösség tagjait.

Az idei, június 30-tól július 8-ig tartó fesztivál kiemelt témája, hogy bemutassa a magyarországi LMBTQ-közösség sokszínűségét. Mivel ez a közösség általában kevéssé látható, ezért sokszor a közösség számára sem ismert a tapasztalatok és identitások sokszínűsége. Így például a biszexuális, queer és transznemű emberek gyakran találják magukat marginalizált helyzetben, nem hallatszik a hangjuk. Azok az emberek, akik egyszerre tartoznak az LMBTQ- és más kisebbségi csoportok tagjai közé (fogyatékos emberek, nemzeti, etnikai és vallási csoportok, stb.), pedig egészen ritkán tudják megmutatni magukat identitásuk teljességében. A többségi társadalom képe az LMBTQ-közösségről végképp csak a csoport egy szűk szegmensére – főleg meleg férfiakra és a leszbikus nőkre – korlátozódik, ráadásul gyakran sztereotípiákra támaszkodik és kifejezetten homo- és transzfób.

forrás és fotó: Budapest Pride

2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.