Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A DK tiltakozik a melegfelvonulás betiltása ellen

A tavalyi sikertelen kísérlet után idén ismét megpróbálkozik a rendőrség a Meleg Méltóság Menetének betiltásával. Emlékezetes, hogy a tüntetés bejelentését követően a rendőrség tavaly azzal tagadta meg annak tudomásul vételét, hogy aránytalanul akadályozná a közlekedést, az pedig más útvonalon nem biztosítható.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

Tudni kell, hogy a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény értelmében ez az egyetlen indok, amellyel a rendőrség jogszerűen megtilthatja egy rendezvény megtartását (a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működésének súlyos veszélyeztetésétől, mint indoktól nyugodtan eltekinthetünk, minthogy a rendezvényt szombati napra jelentették be). A rendezvények ezzel az indokkal megtagadott tudomásulvétele éppen ezért mindig fölveti valamilyen „hátsó szándék” gyanúját, azt, hogy az elutasító határozatba ezt az indokot ahelyett írták be, hogy „elutasítjuk, mert nekünk így tetszik”.

„Bravó! Sikerült újabb öngólt lőni.” – ezzel kommentálta tavaly blogjában az elutasító határozatot Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, hozzátéve: „Törvényes célra irányuló gyülekezés esetén legfeljebb a felvonulás során jogsértést elkövetőkkel szemben lehet fellépni.” Ezt a felfogást tette magáévá a Fővárosi Bíróság is, amikor, a rendőrségi határozatot felülbírálva, engedélyezte a tüntetést.

A rendőrség azonban nem okult a tavalyi esetből. Az idei bejelentést szóról-szóra ugyanezzel az indokkal utasították el. Nem elég, hogy évente több tucatra rúg az ugyanezen helyszínre bejelentett rendezvények száma, amelyet a rendőrség ellenvetés nélkül tudomásul vesz, de pontosan ugyanezen az útvonalon vonult idén januárban a Békemenet 150 ezer (sőt, a rendőrség szerint 400 ezer) résztvevője, és akkor a hatóságnak nem jutott eszébe, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. Miért pont a melegfelvonulás néhány ezer résztvevője okozna áthidalhatatlan fennakadást a főváros közlekedésében? Ki és miért tartja ennyire fontosnak a melegfelvonulás megakadályozását, hogy ennyire átlátszó indokkal, ráadásul a tavalyi fiaskó után csaknem bizonyosra vehetően idén is sikertelenül, de megpróbálkozik a betiltásával?

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a kettős mérce, a szabad gyülekezés alapjogának politikai szempontú korlátozása ellen. Leszögezi, hogy a törvényes keretek között megtartott rendezvényt egyetlen állami hatóságnak sincs joga megakadályozni, és kifejezi azt a reményét, hogy a benyújtott felülvizsgálati kérelemnek a Fővárosi Törvényszék – a tavalyi döntéshez hasonlóan – helyt ad, és ezúttal is hatályon kívül helyezi az elutasító rendőrségi határozatot.

forrás: demokratikuskoalicio.hu

2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.