Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Antinous kiállítás a Hadrianus-villában

Antinóoszt, Hadrianus római császár szeretőjét mutatja be egy csütörtökön nyílt kiállítás Olaszországban. Helyszíne a Rómához közeli Hadrianus-palota, ahol a császár és a szépséges ifjú szerette egymást. Antinóosz (latin írásmód szerint Antinous) a mai napig nem veszített vonzerejéből. Az ókorban istenként imádták, Hadrianus császár várost és templomot szentelt neki, és a mai napig a szépség és a fiatalság ikonjának számít.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

Hadrianus császár fiúszeretőjének történetét és alakjának művészi továbbélését több mint ötven szobor, dombormű, érme révén mutatja be az Antinóosz – A szépség csábítása című, november 4-ig látható kiállítás. A tárlat végigkíséri Antinóosz mítoszát az ókortól egészen a reneszánszig és a modern korig a mai Tivolival szomszédos Hadrianus-palota régészeti múzeumában. Az alkotások nagy része a palotakomplexum ásatásaiból származik, innen külföldi múzeumokba került, most pedig visszatért eredeti helyszínére.

A páratlan szépségéről ismert Antinóosszal Hadrianus császár a kis-ázsiai Bithüniában találkozott, Krisztus utáni 125-ben vitte magával Rómába, ahol rabszolgából a császár állandó társává vált. Három évvel később Egyiptomban Antinóosz titokzatos körülmények között a Nílusba veszett, ezért Ozirisz istenként is tisztelték. Az antik források egyaránt szólnak öngyilkosságról és gyilkosságról is.

Az ókori Rómában Hadrianus és Antinóosz szerelme volt az első nyilvánosan vállalt homoszexuális kapcsolat – nyilatkozta a sajtónak a kiállítást gondozó Marina Sapelli Ragni. Hozzátette, hogy az Antinóoszról rendezett kiállítás a Hadrianus-palotakomplexum életre keltését is szolgálja, amit az idén kapott négymillió euró európai uniós finanszírozás is segít.

A Marguerite Yourcenar Hadrianus emlékezései regényből is ismert Antinóosz ellenállhatatlan szépsége és tragikus története Marilyn Monroe modern ikonjára emlékeztet – írta a Corriere della Sera napilap.

fotó: s613.photobucket.com

forrás: MTI

2019. 07. 22. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.