Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Helsinki bizottság: diszkriminálja a melegeket a rendőrség döntése

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a nyárra tervezett melegfelvonuláson részt venni kívánóknak nem csak gyülekezési jogát sérti, de súlyosan diszkriminálja is őket a rendőrség döntése, amely megtiltja a felvonulás megtartását a bejelentett útvonalon - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

A civil jogvédők álláspontja szerint a Budapest Pride felvonulást megtiltó határozat alapján egyértelmű, hogy "a közlekedés más úton való biztosításának lehetetlenségére" hivatkozás csak ürügy. Véleményük szerint ezt támasztja alá, hogy a tiltó határozat ugyanazt az indokolást használja "az Andrássy út lezárása által okozott közlekedési problémák megoldhatatlanságának" bizonyítására, amelyről a Fővárosi Bíróság a múlt évi felvonulás tiltását hatályon kívül helyező döntésében már egyértelműen kimondta: nem fogadható el annak igazolására, hogy a közlekedés más útvonalon ne lenne biztosítható.

A Helsinki bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltó határozat alig néhány hónappal az Andrássy úton lezajlott százezres Békemenet rendőrségi tudomásulvétele és sikeres közlekedési biztosítása után hivatkozik a forgalom akadályoztatására a melegfelvonulással kapcsolatban.

A szervezet közleménye szerint "az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján közvetlen hátrányos megkülönböztetést követ el, aki valamely személyt vagy csoportot szexuális irányultsága, vagy nemi identitása miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesít, mint más, összehasonlítható helyzetben lévő személyt vagy csoportot".

A bizottság – a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvánnyal egyeztetve – felajánlja segítségét azoknak, akik jogi úton szeretnének orvoslást találni az őket ért hátrányos megkülönböztetésre.
Korábban az Amnesty International jogvédő szervezet, valamint két ellenzéki párt, az LMP és a Demokratikus Koalíció is tiltakozott a melegfelvonulás betiltása ellen.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által július 7-ére, a Városliget - Andrássy út - Alkotmány utca útvonalra bejelentett felvonulást a rendőrség arra hivatkozva tiltotta be, hogy a rendezvény idején a közlekedés más útvonalakon nem lenne biztosítható. A szervezők közölték, hogy a Fővárosi Törvényszékhez fordulnak a döntés felülvizsgálatáért.

forrás: MTI

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.