Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Elfogadhatatlan a melegfelvonulás betiltása - Magyarország legsötétebb korszakát idézi a jobbikos indítvány

Az Európai Unió tagállamaként Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy minden állampolgára számára biztosítja az alapvető jogokat és tiszteletben tartja az európai értékeket - hangsúlyozta Göncz Kinga a júliusra tervezett budapesti melegfelvonulás rendőrségi betiltására reagálva.

Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel!

 

 

A szocialista EP-képviselő, aki az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának az alelnöke, elfogadhatatlannak ítéli, hogy a BRFK mondvacsinált indokokra hivatkozva nem engedélyezi a felvonulást.

"Elfogadhatatlan, hogy a budapesti rendőrség mondvacsinált indokokra hivatkozva ismét a melegfelvonulás betiltásával próbálkozik. Teszi ezt az után, hogy a bíróság tavaly hatályon kívül helyezte a BRFK hasonló ürüggyel meghozott döntését. A rendőrségnek az a dolga, hogy biztosítsa a Budapest Pride biztonságos lebonyolítását, és megvédje a felvonulókat a szélsőséges ellentüntetőktől" - szögezte le Göncz Kinga.

"Az Európa Tanács és az Európai Unió tagjaként Magyarországnak biztosítania kell minden állampolgára számára azokat az alapvető emberi jogokat és európai értékeket - köztük a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát -, amelyek tiszteletben tartására a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozásakor kötelezettséget vállalt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség tagjainak épp úgy joguk van a felvonulásra, mint bármely más embercsoportnak, amely szabadon és békésen kívánja kifejezni az identitását" - hangsúlyozta a képviselő, aki "furcsának" ítéli, hogy az azonos útvonalon haladó kormánypárti Békemenet megtartására idén januárban egyből engedélyt adott a BRFK.

Göncz Kinga szerint a melegfelvonulás betiltása része általában a kisebbségek, a sebezhető, sérülékeny társadalmi csoportok elleni hangulatkeltésnek, amelyet a kormányzat hol harsányan, hol hallgatólagosan támogat. Egy jobbikos képviselőnek az Országgyűlés előtt fekvő módosító indítványa, amely ismét büntethetővé kívánja tenni az azonos neműek közötti szexuális viszonyt, Magyarország legsötétebb korszakát idézi - fogalmazott a képviselő.

"A Budapest Pride arra kívánja felhívni a figyelmünket, hogy a társadalomban nincs helye a hátrányos megkülönböztetésnek, az előítéleteknek és az azokra épülő uszításnak, gyűlölködésnek. Ha a magyar kormány komolyan gondolja - ahogyan a miniszterelnök a minap az Országgyűlésben kifejtette -, hogy megvédi az országban élő kisebbségeket, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy a melegfelvonulás a bejelentett útvonalon és időpontban, a résztvevők teljes biztonságát garantálva kerüljön megrendezésre" - fejtette ki Göncz Kinga.

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.